Τσίπρας: Θα δεχτούμε μόνο μόνο λύση που θα βγάζει τη χώρα στις αγορές

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής, μίλησε για «σήμα» που αναμένουν οι επενδυτές από την πλευρά της Ευρώπης ώστε να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η θεσμική σας παρουσία ξεκίνησε το μακρινό 1907 όταν η χώρα μας βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Τρία χρόνια έντονων πολιτικών ζυμώσεων θα φέρουν το 1910 τον Ελευθέριο Βενιζέλο επικεφαλής που θα βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Το αίτημα μίας βιώσιμης ανάπτυξης και το εθνικό σχέδιο ριζικών αλλαγών παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα».

«7 χρόνια βαθιάς κρίσης κατέδειξαν σε όλους μας μία προφανή αλήθεια, ότι το προηγούμενο μοντέλο απέτυχε. Οφείλουμε να το επανασχεδιάσουμε και το επαναδιαμορφώσουμε γιατί η προσδοκία της επιστροφής το 2009 πέρα από ουτοπία αποτελεί και στρατηγικό λάθος».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε ανοιχτά για τα λάθη και τις στρεβλώσεις από όλους μας. Η Ελλάδα για πρώτη φορά προσέρχεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης ζητώντας από την άλλη πλευρά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων. Το χρέος δεν είναι απαίτηση για την ικανοποίηση μικροπολιτικών σκοπών αλλά για λόγους ουσίας. Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον».

«Σήμερα τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν την δυνατότητα και την υποχρέωση να δώσουν αυτή τη λύση, μία λύση που θα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο στην αγορά χρήματος. Στόχος από τον Σεπτέμβριο του 2018 η χώρα να χρηματοδοτεί μόνη της τις ανάγκες της».

Ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και τις προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, είπε: «Αυτές τις ημέρες δεν κρίνεται μία απλή νίκη αλλά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. Η λύση που μας προτάθηκε στις 22 Μαΐου δεν έγινε αποδεκτή διότι δεν εξασφάλιζε τα όσα ανέφερα ανωτέρω γεγονός πως αναγνώρισαν πολλοί και από τους εταίρους μας. Είναι αναγκαίο στο προσεχές διάστημα να γεφυρωθούν οι διαφορές και όλες οι πλευρές να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για το χρέος». »

Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα καθιστά βιώσιμη την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την επιτροπεία. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας είναι αυξημένο και οι επενδυτές αναμένουν ένα ξεκάθαρο σήμα που θα δηλώνει πως το 3ο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και είναι το τελευταίο».

«Πιστεύω βαθιά ότι σήμερα αποτελεί πλατιά κοινωνική απαίτηση η συστράτευση σε αυτό τον στόχο. Η συμβολή του ΣΕΒ και των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων είναι καθοριστική σε αυτή την προσπάθεια. Είναι γνωστό πως υπάρχουν σαφείς διαφορές ανάμεσα μας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να επικοινωνούμε στρεβλά. Οφείλουμε να δουλέψουμε για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Η μείωση της ανεργίας και η έξοδος του επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό πρέπει να είναι κοινός τόπος».

Σχολιάζοντας την σημερινή εικόνα της χώρας στο επενδυτικό πεδίο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αποδείξαμε πως η Ελλάδα δεν είναι ανεπίδεκτη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων όπως ορισμένοι στο εξωτερικό ακόμη και σήμερα συνεχίζονται με τόνο διδακτικό να μας καταλογίζουν. Τη σπουδαία προσπάθεια που έγινε την αναγνωρίζουν τόσο οι θεσμοί όσο και αξιόπιστοι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα».

«Η αβεβαιότητα γύρω από το ελληνικό χρέος δεν επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. Για ποια ανταγωνιστικότητα να μιλάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις εκκινούν πίσω από τις ομοειδείς ευρωπαϊκές; Οι αιτίες της κρίσης στην Ευρώπη δεν έχουν εξαληφθεί και οι πρόσφατες εκλογικές νίκες στην Ευρώπη μπορεί να μας κάνουν να αναθαρρούμε αλλά δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν».

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: