Τσίπρας: Στόχος να βγούμε ξανά στις διεθνείς αγορές στις αρχές του 2017

Με 155 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση έλαβε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σύσσωμη καταψήφισε η αντιπολίτευση. Αρνητική ψήφο έδωσαν 144 βουλευτές [ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων]. Απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος απέστειλε επιστολή στην οποία εκδήλωσε αρνητική πρόθεση ψήφου προς την κυβέρνηση, η οποία και δεν καταμετρήθηκε στο αποτέλεσμα (καθώς απουσίαζε σε προσωπικό ταξίδι στο εξωτερικό κι όχι σε αποστολή της Βουλής).

H ομιλία του πρωθυπουργού

«Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της 4ετίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η 4ετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην σταθερότητα

Σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια 4ετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. Είπε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη είναι να έχει λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.

Έτσι, σημείωσε, θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκατατασταθεί σταδιακά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας αλλά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις γι” αυτό το μείζον και διαχρονικό ζήτημα, αλλά αντ” αυτού, όπως σημείωσε, η αντιπολίτευση ήρθε και καταλογίζει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που είχε κυβερνήσει μόλις 7 μήνες.

«Αν δεν θέλετε να καταθέσετε προτάσεις μην καταθέσετε, εμείς πάλι θα έρθουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν θέλετε να βοηθήσετε; Μη βοηθήσετε», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης ήταν εκείνη που κατάφερε τον στόχο για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Προσέθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν που κατάφερε να ανοίξει το θέμα του χρέους, αυτό για το οποίο ο κ. Σαμαράς, όπως επισήμανε, αναζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας από την κ. Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσημανε πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, άνοιξε το θέμα του χρέους σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν έγινε αυτό επί των δικών σας ημερών και έγινε σήμερα;»

Επιπλέον, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι που θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και είναι αυτή που πέτυχε να υπάρξει μεγάλη ένεση στην πραγματική οικονομία, εξασφαλίζοντας περίπου 7,5 δισ. ευρώ, με τις δόσεις από τα ληξιπρόθεσμα που θα πάνε στην πραγματική οικονομία και με τη νέα συμφωνία με την Κομισιόν για μηδενική εθνική συμμετοχή και εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση επενδύσεων.

Action24.gr-Politiki

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: