Τσίπρας: Σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε μια Ευρώπη φρούριο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής, άσκησε κριτική στην πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, για το προσφυγικό, δηλώνοντας πως «σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε μια Ευρώπη φρούριο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς».

«Δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε μέτρα, όπως, για παράδειγμα, τον κοινωνικό πυλώνα, χωρίς να φροντίζουμε ώστε αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί με διάφορα προσχήματα και αναδιαρρυθμίσεις διακοσμητικού χαρακτήρα να βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο, να μην αλλάζει τίποτε ουσιαστικά στο κρίσιμο θέμα της κοινωνικής σύγκλισης», υπογράμμισε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο κοινωνικό μέρισμα, τονίζοντας ότι θα διανεμηθεί σε όσους το έχουν ανάγκη. «Η Ελλάδα φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές αντίστοιχη με εκείνη των εποχών προ κρίσης. Θέλουμε ακόμη πιο πολύ να πέσουν οι τιμές των ομολόγων. Αυτά είναι δύο θετικά σημάδια ότι βγαίνουμε από την κρίση. Βγαίνουμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια», συνέχισε.

Ακόμη, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι α λα καρτ και μίλησε για μια αντίθεση που θα «ταλαιπωρήσει».

«Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτό που μας δίχασε δεν ήταν η επανεγκατάσταση αλλά η άρνηση χωρών να δεχθούν πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με τη λογική του στρουθοκαμήλου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είχα μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι, είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του για τη δήλωσή του σχετικά με το τέταρτο πρόγραμμα. Του είπα: να λείπει το βύσσινο. Με βάση και τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων έχουμε διαμορφώσει την αντίληψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα μνημόνια. Θα ολοκληρώσουμε τα μνημόνια όμως μέχρι το καλοκαίρι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι ο ελληνικό λαός δεν θα επιτρέψει το πισωγύρισμα που εκείνος επιθυμεί.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: