Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σε προκαλώ να δεσμευτείς αν θα στηρίξεις Παυλόπουλο για νέα θητεία

Σφοδρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει σε καμία περίπτωση ο Προκόπης Παυλόπουλος να θητεύσει για άλλα πέντε χρόνια στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

«Άλλη είναι η πολιτική σκοπιμότητα. Και θα σας πω αμέσως ποια είναι. Γιατί εδώ κάτι κρύβεται. Θέλει να μας πείσει ότι το μόνο που κρύβεται είναι ο φόβος του μήπως εμείς παίζουμε παιχνίδια. Είναι απολύτως έωλο το επιχείρημα. Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή τη πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί; Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή ΠτΔ από τη Βουλή με 151; Μας λέτε δήθεν ότι αυτό που σας απασχολεί δεν είναι το θεσμικό ζήτημα αλλά η υποκρύπτουσα πολιτική σκοπιμότητα. Ποια δηλαδή, μπορεί να είναι αυτή: Ότι δήθεν εσείς θα έχετε πλειοψηφία 151 βουλευτών αλλά εμείς θα οδηγήσουμε σε εκλογή μετά από 7 ψηφοφορίες απευθείας από το λαό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Μάλιστα. Τι σημαίνει όμως αυτό, όταν εγώ έχω ευθαρσώς δηλώσει πριν από λίγες μέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο; Ενώ την ίδια στιγμή ο κος Μητσοτάκης επιμελώς αποφεύγει να τοποθετηθεί για κάτι τέτοιο; Σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ϊσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του. Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία. Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δε παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στη πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛ. 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλου που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝ.ΑΛ.. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζει η ΝΔ», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς από τη μεριά της η αντιπολίτευση δεν θέλησε να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Αντίθετα επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής. Να μετατρέψει την συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ. Να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρείων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση», είπε ο κ. Τσίπρας, στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του κατά τη ΝΔ και εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς: Στην αρχή μας έλεγε αν δεν δεχτείτε το σύνολο των προτάσεων μας αποχωρούμε. Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το άρθρο 86», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Έπαιξε όμως και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θυμάστε ότι στην προηγούμενη συζήτηση είχα στηλιτεύσει τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη στο θέμα αυτό. Είχα πει τότε ότι η τοποθέτηση του μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα. Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ. Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί. Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια. Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αν όμως είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του; Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δε δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα. Και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και τα ψηφίζει όλα, ώστε να σίγουρος γαρ ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα καθ’ όπως επιθυμεί. Άρα δεν είναι η σιγουριά του που τον οδηγεί», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

politiki

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: