Τσίπρας – Λαγκάρντ: "Συμμαχία" για το χρέος και την αξιολόγηση

Στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ βρέθηκαν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Η κ. Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων μετά τη λήξη της συνάντησης, που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Ταμείου για εφαρμογή του προγράμματος και την ελάφρυνση του χρέους, ενώ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας το ρόλο του Ταμείου στο ζήτημα του χρέους.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου έκανε λόγο για μια παραγωγική συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ επίσης έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση την οποία χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη».

Η κ. Λαγκάρντ είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος μαζί με μια ελάφρυνση του χρέους, έχει μεγάλη σημασία. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε μαζί προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, επανέλαβε και από την έδρα του ΔΝΤ ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» -μια δήλωση που είχε κάνει και νωρίτερα κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε το γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο στο National Hellenic Museum. O πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και τα πλεονάσματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν». Και συμπλήρωσε: «Συμφωνήσαμε (με την Κριστίν Λαγκάρντ) ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής που «όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης» το συντομότερο δυνατό και ισχυρίστηκε πως «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει την ανοδική πορεία της». Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα παίξει ζωτικό ρόλο στο ζήτημα του χρέους.

Να αναφέρουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον λίγα λεπτά τις 00:30 (ώρα Ελλάδος), όπου τον υποδέχτηκε η επικεφαλής του Ταμείου. Μετά τις καθιερωμένες φωτογραφίες, ο πρωθυπουργός είχε ένα σύντομο τετ-α-τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ ενώ στη συνέχεια στο «τραπέζι» κάθισαν και ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής, Πολιτικής και Επισκόπησης του ΔΝΤ Χιου Μπρέντεκαμπ, ο πρώτος αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

politiki

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: