Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιχειρεί επιμελώς να καλλιεργήσει μια επίπλαστη εικόνα εκσυγχρονισμού

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για το ανοιχτό σχολείο.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα τόνισε ότι «στα θέματα της Παιδείας υπάρχουν μεταξύ μας σοβαρές διαφορές. Κυρίως όμως υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα μας, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, συζητούμε και θέτουμε τα ζητήματα στο δημόσιο διάλογο.

Αυτή η διαφορά είναι πάνω και πέρα από τις απόψεις που έχει κάποιος πολίτης που τοποθετείται στην Αριστερά, τη Δεξιά ή το Κέντρο. Και ειδικά στα ζητήματα της Παιδείας, αν δεν την βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης, τότε οι πολίτες θα παρακολουθήσουν μια αντιπαράθεση η οποία θα είναι απολύτως άγονη.

Ομιλία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

H Παιδεία, για τη ΝΔ, είναι μια αρένα ιδιωτικών συμφερόντων και άκρατου ανταγωνισμού. Μία αποθέωση του ατομισμού και μια διαδικασία εξαντλητικής σωματικής και ψυχικής πίεσης για κάθε νέα και κάθε νέο.Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Προοδευτική Συμμαχία, η Παιδεία είναι το όχημα της συλλογικής μας εξέλιξης. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση μιας κοινωνίας στο ίδιο της το μέλλον. Είναι οι βάσεις που μπορεί να δώσει σε κάθε νέα και νέο, ένα κράτος που ενδιαφέρεται για τη συλλογική του πρόοδο και ευημερία. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, κοινό για κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικής θέσης και τόπου κατοικίας, που γεννιέται και ζει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.Και θα το προστατέψουμε με κάθε τρόπο από μια συντηρητική κυβέρνηση που υποτίθεται κοιτά το μέλλον, αλλά τελικά οι ιδέες και οι αντιλήψεις της παραπέμπουν στην Ελλάδα του 1950. Ομιλία στη #Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. #Voulihttps://youtu.be/IolsFkjmhiI

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020

Και εξηγούμαι: Προσπαθείτε επιμελώς να καλλιεργήσετε μια επίπλαστη εικόνα εκσυγχρονισμού. Ότι δήθεν επιχειρείτε πέρα και έξω από την ιδεολογική σας οπτική να προχωρήσετε σε αλλαγές που ορίζονται από όσα σας υποδεικνύουν οι ειδικοί, οι τεχνοκράτες και η διεθνής εμπειρία.

Και όσοι διαφωνούμε κάθετα με αυτές τις αλλαγές, είμαστε τάχα, στην καλύτερη περίπτωση αναχρονιστές, στη χειρότερη παράλογοι.

Πέραν του γεγονότος ότι η επιστροφή στη διαγωγή κοσμία, στο εξεταστοκεντρικό σχολείο και στις πολυπληθείς αίθουσες διδασκαλίας, μόνο εκσυγχρονισμός δεν είναι, υπάρχει και μια μεγάλη αντίφαση στο ίδιο το επιχείρημά σας, ότι τάχα ακολουθείτε τις οδηγίες κάποιων ειδικών και τεχνοκρατών».

«Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων είναι οι μόνοι που συμφωνούν με αυτό το νομοσχέδιο»

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο εν μέσω της πανδημίας, προφανώς για να προλάβει τις αντιδράσεις, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων της εκπαίδευσης διαφωνεί.

«Συγκεντρώσατε, όπως είπε, σχεδόν 15.000 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση από εκπαιδευτικούς, γονείς, ακόμα και μαθητές. Τα λάβατε υπόψην σας ; Προφανώς τα αγνοήσατε. Οι επίσημες ενώσεις των Δασκάλων, των Καθηγητών και των Γονέων, διατύπωσαν σοβαρότατες ενστάσεις. Τις λάβατε υπόψην; Προφανώς τις αγνοήσατε.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής διατύπωσε σοβαρούς προβληματισμούς για σειρά ρυθμίσεων. Την λάβατε υπόψην; Την αγνοήσατε και αυτή. Ποιοι ήταν οι μόνοι που συμφώνησαν με το παρόν νομοσχέδιο; Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι αν και θα πρέπει τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά πρέπει να λειτουργούν με το μικρότερο δυνατό αριθμό μαθητών τόσο για παιδαγωγικούς όσο και για υγειονομικούς λόγους, το Υπουργείο Παιδείας αύξησε το όριο από τους 22 στους 25 μαθητές σε κάθε τάξη.

Υπογράμμισε μάλιστα πως είναι αυτονόητο το 2020 ότι η διαγωγή ενός μαθητή δεν πρέπει να έχει καμία θέση στο απολυτήριό του, λέγοντας επίσης ότι οι έφηβοι δεν πρέπει να γονατίζουν από την πίεση των διαρκών εξετάσεων που επιδρούν στην πρόκληση κρίσεων άγχους και καταθλιπτικού συναισθήματος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση πριν λίγες εβδομάδες κυνηγούσε τους νέους στις πλατείες και έστελνε τα ΜΑΤ να τους ξυλοκοπούν, την ώρα που τα δικά της στελέχη είχαν δικαίωμα να κάνουν εγκαίνια σε άλλες πλατείες, εννοώντας την εκδήλωση που είχε γίνει για την αναμόρφωση της πλατείας ομονοίας από το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη.

Πολιτική

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: