Τσίπρας: Η γ’ αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «το 2018 είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους μια χρονιά-ορόσημο, μια χρονιά-σταθμός. Ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν με τον θετικότερο τρόπο χρειάζεται σκληρή δουλειά για να είναι και ένα έτος δικαίωσης του ελληνικού λαού».

«Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015. Και έτσι κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο μακροχρόνιο κύκλο επιτροπείας που άνοιξε το Μάιο του 2010 όταν η χώρα μας αποκλείστηκε από τις αγορές χρήματος», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «η γ’ αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα. Ποτέ ξανά δεν έχει ολοκληρωθεί τέτοια διαδικασία χωρίς να προστεθούν νέα μέτρα», ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης και τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν σταθερά.

«Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική. Αλλά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010. Σήμερα τα μεγέθη είναι τέτοια που μας γυρνάνε σε χρόνια πολύ πριν από το 2010», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «το 2018 θα είναι για όλους μία χρονιά ορόσημο μία χρονιά σταθμός ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να κερδηθούν χρειάζεται σκληρή δουλειά ώστε να γίνει κει έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού». Και εκτίμησε ότι η νέα χρονιά «μπήκε με καλούς οιωνούς για την οικονομίας. Ολοκληρώνουμε την τρίτη αξιολόγηση και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο της δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό τις γνωστές συνθήκες το 2015. Κλείνουμε τον κύκλο που άνοιξε το 2010 με τα μνημόνια».

Τέλος, αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για μία «οικονομία με σαθρή βάση χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο με υστέρηση στα έσοδα» και για «πελατειακό κράτος με συνειδητή επιλογή την οικοδόμηση συναινέσεων στο έδαφος της φοροδιαφυγής».

«Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν προγράμματα που οδήγησαν σε καθοδικό σπιράλ που βύθισε την οικονομία στην ύφεση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε αυτή τη φορά. Δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά πετύχαμε ένα πρόγραμμα που δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα γιατί πετύχαμε να εισαγάγουμε τις κοινωνικές ανάγκες ως μία από τις παραμέτρους του προγράμματος. Αυτή είναι μία από τις αιτίες που καταφέρνουμε να μπούμε στην τελευταία φάση του προγράμματος που είναι το μόνο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται με επιτυχία», είπε.

 

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: