Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι πια ένα θετικό παράδειγμα στην οικονομία

Σε δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καθαρή» την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit, δίνοντας θετική απάντηση στο αίτημα της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζας Μέι, για παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 22 Μαΐου στην περίπτωση που ψηφιστεί η Συμφωνία τις επόμενες μέρες από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και τις 12 Απριλίου, αν δεν ψηφιστεί.

«Πήραμε μια καθαρή απόφαση με βάση τα δεδομένα που έχουμε σε σχέση με τους νομικούς περιορισμούς που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι είναι σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη παράταση πέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές. Δεν θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε τη νομιμότητα των ευρωεκλογών σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

«Ακόμα και στο θέμα του Brexit βλέπουμε τα δυο πρόσωπα της Ευρώπης. Το πρόσωπο της προοδευτικής Ευρώπης, ο δρόμος να βρίσκεις δύσκολες συλλογικές λύσεις, και το πρόσωπο της συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Οι λύσεις της εθνικής περιχαράκωσης, ο φοβικός τρόπος, η λογική της δημιουργίας περίκλειστων φρουρίων δεν οδηγούν πουθενά. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία είναι πολύ σημαντική, αναδεικνύει το γεγονός ότι μια λύση εθνικής περιχαράκωσης μια εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γόνιμη. Πράγμα που πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ο δύσκολος δρόμος, αλλά που μπορεί να έχει μια προοπτική, είναι η προσπάθεια εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουμε συλλογικές λύσεις και, μάλιστα, προοδευτικές λύσεις».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη σχέση ΕΕ-Κίνας και την οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα μας παίζει θετικό και στρατηγικό ρόλο, ιδίως σε ότι αφορά στη διασυνδεσιμότητα, με το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως υπογράμμισε., η Ελλάδα είναι πια ένα θετικό παράδειγμα στην οικονομία, που κατάφερε να βγει από μια δύσκολη και πολυετή κρίση και πλέον από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης. «Η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη, μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, που έχει αναταράξεις, έχει καταφέρει με δυσκολίες, αγώνες και με θυσίες του ελληνικού λαού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να γίνει μια χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος της όσο και τον ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε.

 

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: