Τσίπρας: Η ΕΕ δοκιμάζεται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκαν κοινά βήματα για ευρωπαϊκούς μηχανισμούς επιστροφής μεταναστών στις χώρες τους, ενώ διευκρινίστηκε πως η λίστα των ασφαλών χωρών υποδοχής θα είναι συνολική ευρωπαϊκή υπόθεση.

Ακόμη, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ δοκιμάζεται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.  «Πιστεύω ότι η ΕΕ δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, τις δυνατότητες της να στηρίξει το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί», είπε.

«Ίσως το πιο κρίσιμο διακύβευμα για την αναβάθμιση του περιφερειακού και διεθνούς ρόλου της ΕΕ αποτελεί σήμερα η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού και η εξασφάλιση του σεβασμού καλής γειτονίας στο Αιγαίο, όπου δυστυχώς το τελευταίο διάστημα – παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά γίνονται βήματα προσέγγισης του διαλόγου και της καλής γειτονίας- από την πλευρά των γειτόνων μας είχαμε μια ένταση της αεροναυτικής δραστηριότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο», σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε πως «υπογραμμίσαμε πως μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις και να εργαστούμε για μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία, στη βάση της ενταξιακής πορείας της γείτονος, στο βαθμό που και από την άλλη πλευρά θα δούμε τη διάθεση για βήματα καλής γειτονίας, αλληλοσεβασμού, και κυρίως σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία «να συμμορφωθεί με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», ενώ επισήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

politiki

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: