Τσίπρας για Τουρκία: Οι επιλογές της από εδώ και στο εξής θα έχουν τίμημα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 28 της ΕΕ ανέφερε ότι: «Οι συζητήσεις μας αφορούσαν τα κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ και κυρίως τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Για το επίμαχο θέμα σχολίασε ότι «όπως ανακοίνωσα την Κυριακή μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όλη η εβδομάδα ήταν εβδομάδα εντατικά διεργασιών σε συνεργασία με την Κύπρο. Προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής έρχονται σε συνέχεια της πολύ θετικής δήλωσης της συνεδρίασης των χωρών του νότου της Μεσογείου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου σήμερα έρχεται σε συνέχεια του συμβουλίου γενικών υποθέσεων. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει σαφές και ξεκάθαρο. Ένα μήνυμα αυστηρό προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Και ειδικότερα τις παράνομες ενέργειες εξορύξεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις άμεσα στις ευρωτουρκικές σχέσεις και αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας», και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «εάν η Τουρκία έχει αυτήν τη στάση και αυτήν τη συμπεριφορά, θα έχει τίμημα. Οι επιλογές της Τουρκίας από δω και στο εξής θα έχουν συνέπειες»

Η ΕΕ θα κάνει μία ολοκληρωμένη εισήγηση όσον αφορά ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Μέτρα που μπορεί να αφορούν σε κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών ή πάγωμα της ευρωτουρκικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Κυρώσεις που θα έχουν επιπτώσεις εάν δεν σταματήσουν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Τέλος ανέφερε ότι: «Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω και με τον κ. Γιούνκερ και με την κ. Μογκερίνι τις σημαντικές αυτές αποφάσεις. Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβάσεων από πλευράς Τουρκίας, που η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο ξεκάθαρο τόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα.

Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση και κυρίως να συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν έχει παρθεί ποτέ ξανά, συμπεριλαμβανομένων και των όσων έγιναν στα Ίμια. Αυτή η μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων, αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα εθνικά μας συμφέρονται στην περιοχή.
Υπό αυτήν την έννοια, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις. Το ευρωπαϊκό μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο: Ανεξάρτητα από τις αιτίες που σπρώχνουν την Τουρκία σε αυτήν τη συμπεριφορά, θα πρέπει να ξέρει ότι αυτή η στάση και η συμπεριφορά, εάν τη συνεχίσει, θα έχει τίμημα».

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: