Τσίπρας από το Βελιγράδι: Η Ελλάδα παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή


«Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Κοσόβου με την επιβολή δασμών σε Βοσνία και Σερβία συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς κάνει δύσκολη προσπάθεια να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης. Στέλνω ένα μήνυμα καταδίκης προς το Κόσοβο που ρίχνει λάδι στη φωτιά αλλά και στη Σερβία να συνεχίσει τις προσπάθειες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, στο Βελιγράδι.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που παίζει σταθεορποιητικό ρόλο στην περιοχή. Το αποδεικνύει εμπράκτως και με τη συμφωνία των Πρεσπών μετά από τριάντα και πλέον χρόνια διενέξεων με τη γειτονική μας χώρα, την κοινή γειτονική μας χώρα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία και δεν θα ήταν υπερβολή να πω, πως όλα αυτά τα χρόνια ήταν μία χώρα σαν γκρίζα ζώνη ανάμεσά μας. Τώρα, πλέον, δεν θα έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας αλλά μια γέφυρα. Η συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει την Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να αναπτύξουν ακόμη καλύτερα την οικονομική τους συνεργασία, μέσα από επενδύσεις και σχέδια που θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα και θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολίτες και εμπορεύματα να διακινούνται πιο γρήγορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Στόχος μας είναι η πρώτη διεθνής συμφωνία που θα συναφθεί από τη γειτονική μας χώρα με τη νέα της ονομασία, να είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως θα ονομασθεί σε λίγο καιρό, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς έναν σιδηροδρομικό άξονα που θα συνδέει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και από εκεί τη Βουδαέστη, που θα φέρει χρονικά πιο κοντά την Ελλάδα και τη Σερβία και θα έχει εξαιρετικά ευνοϊκές συνέπειες για το εμπόριο, τον τουρισμό, τους δεσμούς μας στην περιοχή αλλά και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: