Τσεχία: Πρόβλημα επικοινωνίας με την ΕΕ έχει η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση

Δεν έχει αρκετούς αγγλομαθείς υπουργούς

Εκτός τον καλπάζοντα πληθωρισμό, τις τιμές της ενέργειας και την πανδημία της COVID-19, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πετρ Φιάλα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που δυσχεραίνει την επικοινωνία της με την Ευρωπαική Ένωση: Δεν έχει αρκετούς αγγλομαθείς υπουργούς.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», o 57χρονος πρώην καθηγητής πανεπιστημίου, που ηγείται ενός συνασπισμού πέντε κομμάτων- του συντηρητικού «Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών», από το οποίο προέρχεται ο νέος πρωθυπουργός, έως το πιο φιλελεύθερο Κόμμα των «Πειρατών» το οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, θα πρέπει να κάνει ταχύρυθμα σεμινάρια αγγλικής γλώσσας στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

«H έλλειψη αγγλόφωνων υπουργών φέρνει σε δύσκολη θέση τον συνασπισμό της Τσεχίας», γράφει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει ότι, η νέα κυβέρνηση κινδυνεύει να απομονωθεί, ιδιαίτερα στην Ε.Ε όπου τα αγγλικά παραμένουν η γλώσσα εργασίας».

Η νέα κυβέρνηση της Τσεχίας αναλαμβάνει τα καθήκοντά της ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με ενοχλητικές αποκαλύψεις για τα ελάχιστα αγγλικά που ομιλούν πολλοί βουλευτές της.

Η αποκάλυψη της εφημερίδας «Hospodářské Noviny» εγείρει ανησυχίες για το πώς η κυβέρνηση του Πετρ Φιάλα θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, εγείρεται ένα βαθύτερο ζήτημα: πώς μία χώρα που απελευθερώθηκε από τα δεσμά του κομμουνισμού πριν από 30 χρόνια και η γλώσσα της οποίας δεν είναι κατανοητή πέρα από τα σύνορά της, απέτυχε να αποκτήσει τα απαραίτητα προσόντα αλληλεπίδρασης με τον έξω κόσμο.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, αρκετοί βασικοί υπουργοί είναι γλωσσικά ανίκανοι να επικοινωνήσουν με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Πέντε από τα 18 μέλη του υπουργικού συμβουλίου παραδέχθηκαν ότι έχουν τουριστικές γνώσεις αγγλικών ή λίγα αγγλικά και πρόσθεσαν ότι θα βασίζονταν σε μεταφραστές στις ευρωπαϊκές συναντήσεις — μια προσέγγιση που οι σχολιαστές χλευάζουν ως ανεπαρκή επειδή παραβλέπει τη σημασία των κατ’ ιδίαν επαφών σε ανεπίσημες συνεδριάσεις, όπου γενικά απουσιάζουν οι μεταφραστές.
Μερικοί υπουργοί υποστήριξαν ότι η γνώση των αγγλικών τους ήταν καλή, όπως του Γιαν Λιπάβσκι, του νέου υπουργού Εξωτερικών.

Ανάμεσα σε αυτούς που παραδέχθηκαν ότι τα αγγλικά τους δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο είναι η υπουργός Άμυνας, Γιάνα Τσερνότσοβα και ο υπουργός Οικονομικών, Τσμπινέκ Στανγιούρα. Και οι δύο, όπως υποστήριξαν , μπορεί να μην ξέρουν καλά αγγλικά, μιλούν ωστόσο πολωνικά και ρωσικά.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: