Τσακαλώτος: Η κατάσταση στην Ιταλία δυσκόλεψε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως η μεταβλητότητα στην αγορά των ιταλικών κρατικών ομολόγων έχει καταστήσει πιο δύσκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, τονίζοντας πως δεν έχει πρόβλημα να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να αντλήσει κεφάλαια.

Όπως είπε, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας του είναι υπό έλεγχο, ενώ υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων την κατάλληλη στιγμή και διασκέδασε τις ανησυχίες από το selloff στα ιταλικά ομόλογα.

«Το κατέστησε λίγο πιο δύσκολο αλλά από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι οι αγορές αρχίζουν και κατανοούν ότι η Ελλάδα έχει τελειώσει το πρόγραμμά της, έχει πραγματοποιήσει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, έχει ένα “μαξιλάρι”, επομένως οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι υπό έλεγχο για τα επόμενα δυόμιση χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα «έχει μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει ότι η χρηματοδότησή του είναι πιο εύκολο από ό,τι για την Πορτογαλία και την Ιταλία».

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα επιχειρήσει την πώληση ομολόγων φέτος μέσω syndication –όπου οι τράπεζες αναλαμβάνουν να πουλήσουν ομόλογα απευθείας στους επενδυτές- ο Τσακαλώτος δήλωσε ότι θα αφήσει το χρονοδιάγραμμα στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.

«Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση πως όταν οι αγορές είναι κατάλληλες, θα θέλαμε να το επιχειρήσουμε. Αλλά είναι η δουλειά του να κάνει έρευνα και να μας πει πότε θα είναι η βέλτιστη στιγμή», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως «είμαστε άνετοι διότι μπορούμε να περιμένουμε καθώς έχουμε το “μαξιλάρι” αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιχειρήσουμε έξοδο στις αγορές όταν είναι σωστή η στιγμή, και νομίζω πως η στιγμή θα έρθει μεσοπρόθεσμα».

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: