Τροπολογία ΚΚΕ για τη «συνολική καταδίκη της ναζιστικής-εγκληματικής» Χρυσής Αυγής

Στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για όσους έχουν καταδικαστεί, ακόμη και με πρωτόδικη μόνο απόφαση, για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, προβλέπει τροπολογία του ΚΚΕ που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

Οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Γκιόκας και Μαρία Κομνηνάκα προτείνουν τροποποιήσεις στην εκλογικό νόμο για όλες τις εκλογές -εθνικές, τοπικές και ευρωεκλογές- «για τη συνολική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής», όπως υπογραμμίζουν, για τη στόχευση της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουν.

Η τροπολογία προβλέπει:

  • Τροποποίηση του άρθρου 5 του εκλογικού νόμου, ώστε να στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν (σε όλες τις εκλογές, εθνικές και τοπικές και ευρωεκλογές) όσοι έχουν καταδικαστεί, ακόμα και με πρωτόδικη απόφαση, για τα εγκλήματα της συγκρότησης ή ένταξης και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης του άρθρου 187 Π.Κ.
  • αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα δημοτικού άρχοντα με άμεση εφαρμογή όποιου έχει καταδικαστεί για τα συγκεκριμένα εγκλήματα.
  • αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του αιρετού οργάνου περιφερειακής διοίκησης, με άμεση επίσης εφαρμογή και
  • αυτοδίκαιη έκπτωση ευρωβουλευτή από το αξίωμά του αν καταδικάστηκε (ακόμα και πρωτόδικα) για τα εγκλήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ.

Αναλυτικά, η τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προβλέπει τα εξής:

1. Το άρθρο 5 στοιχείο β) του Π.Δ. 26/2012 τροποποιείται ως εξής: Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό λόγω ποινικής καταδίκης για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ.

2. α) Στο άρθρο 14 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 10, ως εξής: Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι ή πρόεδροι κοινοτήτων που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτουν αυτοδίκαια από το αξίωμά τους.

β) Στο άρθρο 117 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 7, ως εξής: Περιφερειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτουν αυτοδίκαια από το αξίωμά τους.

3. Στο άρθρο 2 του ν. 4255/2014, όπως ισχύει, προστίθεται παρ. 5, ως εξής: Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτει αυτοδίκαια από το αξίωμά του.

Πολιτική

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: