Τριφυλία: Καλής ποιότητας και με καλές αποδόσεις ετοιμάζεται να βγει στην αγορά το πρώιμο καρπούζι!

Τριφυλία: Καλής ποιότητας και με καλές αποδόσεις ετοιμάζεται να βγει στην αγορά το πρώιμο καρπούζι!

Στο τελικό στάδιο παραγωγής βρίσκεται το πρώιμο καρπούζι της
Τριφυλίας, το οποίο αναμένεται να βγει στην αγορά στις 18 – 20 Μαΐου. Αν
και υπήρξαν κάποια προβλήματα αρχικά με τη φύτευση λόγω άσχημων
καιρικών συνθηκών, η καλλιέργεια μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά. 

Η
παραγωγή αναμένεται να αποδώσει τα μέγιστα σε γεύση και θρεπτικά
συστατικά, αφού αυτή η χρονιά κύλησε ομαλά με τον καιρό να βοηθάει
αρκετά την ποιότητα. Μετά από μια δύσκολη χρονιά πέρσι για την
παραγωγού στο πρώιμο καρπούζι της Τριφυλίας (αν και ήταν καλή χρονιά για
το καρπούζι της Ηλείας), το 2013 αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Πέρσι
όταν ξεκίνησε τις εξαγωγές το καρπούζι της Τριφυλίας, οι Ισπανοί
βρίσκονταν ήδη στις αγορές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν
τα καρπούζια να «πιάσουν» καλές τιμές στην αρχή της συγκομιδής.

Φέτος η συνολική έκταση κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα των 8.000
στρεμμάτων, ενώ και οι καλλιέργειες έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις
των αγορών. Κυρίως καλλιεργούνται καρπούζια μεσαίου βάρους από 5-10
κιλά, υπάρχουν οι βαρέλες αλλά και τα μικρόκαρπα καρπούζια με βάρος από
1,5 μέχρι 3 κιλά. Το στην χαμηλή κάλυψη προσεγγίζει τα 800
και στην μεσαία κάλυψη μέχρι 900 ευρώ το στρέμμα.



Για μια εξαιρετική ποιοτικά χρονιά στο καρπούζι της περιοχής κάνει λόγο
στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας. 

«Φέτος θα έχουμε πολύ
καλής ποιότητας καρπούζια, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και
είχαμε πολύ καλή καρπόδεση. Οι καρποί είναι συμπαγείς και καλής
ποιότητας. Φαίνεται ότι έχουμε και πολύ καλές αποδόσεις. Οπότε
περιμένουμε μια πολύ καλή παραγωγή, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και
από πλευράς ποιότητας. Στις 18 – 20 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η
συγκομιδή στην περιοχή του Αγρίλη και θα συνεχίσει στο Λιμενάρι,
Τερψιθέα και Λαγκούβαρδο. Οι παραγωγοί προσέχουν τις καλλιεργητικές
πρακτικές και στόχο έχουν, με τη συνεργασία των υπόλοιπων των
εμπλεκομένων φορέων, να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους, ώστε τα
καρπούζια να είναι ώριμα κατά τη συγκομιδή τους. Από την πλευρά τους οι
εξαγωγικοί φορείς θα πρέπει να κάνουν αναγγελίες τουλάχιστον μια ημέρα
νωρίτερα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι ποιοτικοί έλεγχοι».



Ο κ. Παναγιώτης Λεβεντογιάννης, παραγωγός από τον Αγρίλη, δήλωσε στον
ΑγροΤύπο ότι «προβλήματα αντιμετωπίσαμε στην αρχή της καλλιέργειες, αφού
οι καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν τις φυτεύσεις. Στη συνέχεια ο αέρας
δημιούργησε πρόβλημα στα πλαστικά που χρησιμοποιούμε για κάλυψη. Όμως
ευτυχώς από τότε που ξεσκεπάσαμε οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και
το καρπούζι «έδεσε» καλά. Άρα αναμένεται να έχουμε καλής ποιότητας
καρπούζι και η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη. Αν ο καιρός
συνεχίσει να είναι καλός τότε θα έχουμε καλές εξαγωγές. Κάθε χρόνο το
βαρόμετρο είναι η πρώτη εβδομάδα επειδή το καρπούζι είναι πρώιμο. Πέρσι
είχαμε πρόβλημα με τις τιμές παραγωγού κατά την πρώτη εβδομάδα. Η τιμή
ξεκίνησε στα 30 λεπτά το κιλό και κατέληξε στα 18. Φέτος όλα δείχνουν
ότι θα ξεκινήσει καλά η χρονιά. Την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει η τιμή του
να ξεκινήσει στα 45 – 50 λεπτά το κιλό, για να έχουμε μια καλή πορεία».



Πάντως όπως όλα δείχνουν φέτος η γιορτή καρπουζιού θα πέσει θύμα της
οικονομικής κρίσης. Ο κ. Λεβεντογιάννης, που είναι και πρόεδρος της
οργανωτικής επιτροπής, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος μπορεί να μην
γίνει γιορτή. Η τελική απόφαση θα παρθεί σε σύσκεψή που θα
πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας».

agrotypos
Τριφυλία: Καλής ποιότητας και με καλές αποδόσεις ετοιμάζεται να βγει στην αγορά το πρώιμο καρπούζι! Τριφυλία: Καλής ποιότητας και με καλές αποδόσεις ετοιμάζεται να βγει στην αγορά το πρώιμο καρπούζι! Τριφυλία: Καλής ποιότητας και με καλές αποδόσεις ετοιμάζεται να βγει στην αγορά το πρώιμο καρπούζι! Τριφυλία: Καλής ποιότητας και με καλές αποδόσεις ετοιμάζεται να βγει στην αγορά το πρώιμο καρπούζι!

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: