Τραμπ: Οι δασμοί για τα αυτοκίνητα παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε χθες βράδυ την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους περιορισμούς στο εμπόριο που εφαρμόζει κι επανέλαβε την απειλή του να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εάν δεν δει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα χθες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τραμπ υπέγραψε χθες συμφωνία για την πώληση μεγαλύτερης ποσότητας αμερικανικού βοδινού στην Ευρώπη, σε μια εκδήλωση κατά την οποία εξέπληξε τους παρευρισκόμενους αστειευόμενος ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζεται «για δασμούς 25% σε όλα τα οχήματα Mercedes-Benz και BMW που εισέρχονται στη χώρα μας». Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι ήταν απλά ένα αστείο.

«Η ΕΕ υψώνει τρομερά εμπόδια για εμάς», δήλωσε ο Τραμπ αργά χθες σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Είναι πολύ, πολύ δύσκολα».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η απειλή των δασμών στα αυτοκίνητα ίσως βοήθησε την ΕΕ να κινηθεί προς την αποδοχή της συμφωνίας για το βοδινό, αλλά συνεχίζει να υπάρχει η επιλογή των δασμών στα αυτοκίνητα.

«Οι δασμοί στα αυτοκίνητα ποτέ δεν έφυγαν από το τραπέζι», δήλωσε ο Τραμπ. «Εάν δεν πάρω αυτό που θέλουμε, θα επιβάλω δασμούς στα αυτοκίνητα… Εάν δεν πάρω αυτό που θέλω, δεν έχω καμία επιλογή παρά να το κάνω αυτό. Αλλά μέχρι στιγμής είναι πολύ καλοί».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΔΙΝΟ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες συμφωνία για την πώληση περισσότερου αμερικανικού βοδινού στην ΗΠΑ, σε μια νίκη με σχετικά μικρά οφέλη για την κυβέρνησή του που συνεχίζει να βρίσκεται σε εμπορική διαμάχη με την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει ότι η όποια συμφωνία για το βοδινό δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των συνολικών εισαγωγών βοδινού και ότι το βοδινό που θα εισάγεται θα είναι χωρίς ορμόνες, όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων. Η συμφωνία χρειάζεται την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα θα μειώσει τα εμπόδια για το εμπόριο στην Ευρώπη και θα διευρύνει την πρόσβαση για τους Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους», δήλωσε ο Τραμπ σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι της ΕΕ και Αμερικανοί ιδιοκτήτες ράντσων.

Η συμφωνία στη συνέχεια υπεγράφη από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, τον Σταύρο Λαμπρινίδη, τον πρεσβευτή της ΕΕ στις ΗΠΑ, και τον αντιπρόσωπο της ΕΕ Γιάνι Ρααπάνα.

Η συμφωνία για το βοδινό ίσως περιορίσει κάπως τη ζημιά που έχει υποστεί ο αμερικανικός αγροτικός τομέας λόγω των δασμών που έχει επιβάλει το Πεκίνο σε αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμούς στην Κίνα.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι τον πρώτο χρόνο οι αδασμολόγητες εξαγωγές αμερικανικού βοδινού στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 46% και σε βάθος επταετίας περαιτέρω κατά 90%. «Συνολικά, οι αδασμολόγητες εξαγωγές θα αυξηθούν από τα 150 εκατ. δολάρια στα 420 εκατ. δολάρια, αύξηση που ξεπερνά το 180%»,δήλωσε.

Χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα την Κίνα, ο Λαμπρινίδης δήλωσε ότι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να σταθούν απέναντι σε χώρες που δεν ανταγωνίζονται με δίκαιο τρόπο στην παγκόσμια αγορά. «Η συμφωνία μάς δείχνει ότι ως εταίροι μπορούμε να λύσουμε προβλήματα», δήλωσε.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: