Τους απειλούν οι…κλόουν!

Τους απειλούν οι...κλόουν!Με τα φαντάσματα των «κλόουν» να πλανώνται πάνω από τα κεφάλια τους οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ θα προσέλθουν την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες έχοντας ως βασικό θέμα της εαρινής συνόδου τους την οικονομική διακυβέρνηση στην . Μια οικονομική διακυβέρνηση που, αν κατάφερε έως να σώσει το , το έπραξε με τίμημα την εμφάνιση λαϊκιστικών και δημαγωγικών κινημάτων με εντόνως αντιευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Η Ανγκελα Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα έχει απέναντί της μια ομάδα ηγετών σημαντικών κρατών της Ευρώπης και ο καθένας με τον τρόπο του θα της υπενθυμίσει ότι «δεν πάει άλλο». Πρώτος και καλύτερος ο κατά πάσα πιθανότητα απερχόμενος Μάριο Μόντι, ο οποίος θα της υπενθυμίσει πως την είχε εξαρχής προειδοποιήσει. Ιδού λοιπόν τώρα, θα της πει, ο Μπέπε Γκρίλο, αρχηγός του πρώτου (μη συνασπισμένου) κόμματος στην Ιταλία που επιδιώκει την αποχώρηση της τρίτης οικονομικής δύναμης της ευρωζώνης από τους κόλπους της.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης, τη , όλα δείχνουν ότι για τον Φρανσουά Ολάντ ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Με βάση το προσφάτως επικυρωθέν Σύμφωνο Σταθερότητας, αν η δεν λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, θα αρχίσει να εισέρχεται σταδιακά σε διαδικασίες κοινοτικής επιτήρησης και οικονομικών κυρώσεων. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε ημερίδα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Ξεπεράσαμε τη νομισματική , δεν έχουμε όμως ακόμη ξεπεράσει την οικονομική , η οποία είναι ανάπτυξης, εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας της ευρωζώνης», είπε ο Μοσκοβισί συμπληρώνοντας ότι ναι μεν «δεν απαιτείται ανάπτυξη κεϊνσιανού τύπου», πλην όμως απαιτείται «μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της οικονομικής μεγέθυνσης». Καταλήγοντας ο γάλλος υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της ομοσπονδιακής Ευρώπης και ότι δεν τον τρομάζει η μεταφορά εθνικής κυριαρχίας από τις εθνικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Με δεδομένες αυτές τις διαθέσεις όχι μόνο στην Ιταλία και στη Γαλλία, αλλά και σε , , Πορτογαλία, Ιρλανδία, , Βέλγιο, ώς έναν βαθμό στο Λουξεμβούργο κ.α., πολλοί αναρωτιούνται ποια θα είναι η στάση της γερμανίδας Καγκελαρίου. Γνωρίζοντας βεβαίως ότι την οριστική απάντηση θα κληθεί να τη δώσει μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και ότι είναι πιθανόν να αναγκαστεί στο μέλλον να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, η Ανγκελα Μέρκελ μάλλον δεν θα ανοίξει όλα της τα χαρτιά στις Βρυξέλλες. Και όλα αυτά γνωρίζοντας ότι δεν αποκλείεται στο ορατό μέλλον να φτάσει να διαπραγματεύεται την τύχη του ευρώ με διάφορους «κλόουν», ανάμεσα στους οποίους ο Μπέπε Γκρίλο θα δείχνει μάλλον σοβαρός.

Κοινοτικά κονδύλια
Το τοπ-5
των χαμένων
-39%
Ολλανδία -34%
Σλοβενία -33%
Ελλάδα -30%
Ισπανία -25%

Και το τοπ-5
των κερδισμένων
Ιρλανδία +18%
Σλοβακία +11%
Ρουμανία +11%
Πολωνία +5%
Σουηδία +3%

Tags: , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: