Τούρτα με σοκολάτα, καρύδα & κάστανα


Όταν η σοκολάτα, τα κάστανα και η καρύδα ενώνονται σε έναν εκπληκτικό συνδυασμό.

Μόνο έτσι μπορώ να περιγράψω το γλυκό αυτό. Οι γεύσεις ισορροπούν ιδανικά, δίνοντας ένα ανάλαφρο αποτέλεσμα. Tην τούρτα με σοκολάτα και κάστανα την έφτιαξα με τα τελευταία κάστανα που βρήκα φέτος στην αγορά. Προβληματίστηκα, όμως, για το αν πρέπει να μοιραστώ τη συνταγή στο μπλογκ, εφόσον πλέον έχει περάσει η εποχή τους. Μετά σκέφτηκα πως στα μεγάλα σούπερ μάρκετ βρίσκει κανείς έτοιμα βρασμένα κάστανα σχεδόν όλο τον χρόνο. Κι έτσι ετοιμάστηκε η σημερινή ανάρτηση.

Τον πουρέ κάστανου μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές (γλυκά, σοκολατάκια, κ.α.), ή να το φάτε αντί για μαρμελάδα στο πρωινό σας. Εγώ τον ετοίμασα με στέβια, εσείς αν θέλετε χρησιμοποιήστε ζάχαρη. Με την ζάχαρη κρατάει και περισσότερο καιρό στο ψυγείο, σε αποστειρωμένο βάζο.

Προετοίμασα τα κάστανα όπως σας είχα πει σε αυτή την ανάρτηση. Εσείς βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά βρασμένα. Η ποσότητα του πουρέ που βγάζει η δοσολογία που σας δίνω είναι 650-700 γρ. περίπου. Για την τούρτα χρειαζόμαστε 300 γρ. πουρέ. Τον υπόλοιπο μπορείτε να τον κάνετε σοκολατάκια για να διακοσμήσετε την τούρτα, όπως έκανα εγώ (για την διακόσμηση χρειάζεστε 8, αλλά αν χρησιμοποιήσετε όσον πουρέ περισσεύει θα βγουν περίπου 16-18 τρουφάκια), ή να τον φυλάξετε στο ψυγείο.

Όσο για την βάση, την έφτιαξα με μπισκότα digestive, κακάο και λίγο βούτυρο. Αντί για βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, βούτυρο αμυγδάλου, λάδι καρύδας, ή vegan μαργαρίνη.

Τα κάστανα αποτελούν καλή πηγή απαραίτητων αμινοξέων, μονοακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος καθώς και ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου νατρίου και καλίου. Eίναι πλούσια σε υδατάνθρακες (45.5 g /100 g) και φυτικές ίνες (8.1 g /100 g), γεγονός που τα καθιστά μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που διατηρεί έτσι χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η σύστασή τους, χαμηλά λιπαρά, μηδενική χοληστερόλη, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή σε κάλιο, χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά υψηλής ποιότητας με καλή σχέση αμινοξέων και υψηλό ποσοστό σε πολυακόρεστα, καθιστούν τα κάστανα τροφή ισορροπημένη, υψηλής θρεπτικής και ενεργειακής αξίας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συγκεκριμένα περιέχουν θειαμίνη, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6, που βοηθούν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και φυλικό οξύ.

Το γάλα καρύδας, βασικό συστατικό της ασιατικής κουζίνας, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ είναι φτωχό σε νάτριο. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχει είναι κορεσμένο, γεγονός που το καθιστά επιβαρυντικό για την καρδιά μας, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Σημειώστε πως το γάλα καρύδας που βρίσκω σε μεγάλο σούπερ μάρκετ και χρησιμοποιώ κάθε φορά είναι αρκετά παχύρευστο και κρεμώδες. Κυκλοφορούν και άλλα που είναι πολύ νερουλά. Διαλέξτε παχύρευστο γάλα, διαφορετικά προτιμήστε κρέμα καρύδας.

Υλικά:

για τον πουρέ κάστανου (περίπου 650-700 γρ. πουρέ):

  • 400 γρ. μαγειρεμένα και καθαρισμένα κάστανα
  • 150 γρ. στέβια (σε αναλογία 1:1 με ζάχαρη), ή ζάχαρη
  • 1/8 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 ml νερό

για την τούρτα σοκολάτας & κάστανου:

  • 180 γρ. κλασσικά μπισκότα digestive
  • 1 κουταλιά κακάο
  • 1 κουταλιά στέβια ή ζάχαρη
  • 75 γρ. βούτυρο, ή λάδι καρύδας, ή vegan μαργαρίνη, λιωμένο
  • 300 γρ. μαύρη σοκολάτα 54 % κακάο, κομμένη σε κομμάτια
  • 300 γρ. πουρέ κάστανου
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 300 ml γάλα καρύδας
  • ¼ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

για τα σοκολατάκια κάστανου (περίπου 18 σοκολατάκια):

  • 300-400 γρ. πουρέ κάστανου
  • 125 γρ. μαύρη σοκολάτα 54% κακάο, σε κομμάτια
  • τρούφα σοκολάτας

Εκτέλεση:

για τον πουρέ κάστανου:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζετε το νερό και την στέβια. Μόλις λιώσει η στέβια ρίχνετε τα μαγειρεμένα κάστανα και την βανίλια και τα αφήνετε να βράσουν στο σιρόπι για 15-20 λεπτά περίπου.
  2. Μεταφέρετε τα κάστανα με το σιρόπι στον κάδο του πολυμίξερ ή του μπλέντερ και τα πολτοποιείτε. Φυλάτε τον πουρέ, στο ψυγείο, σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

για την τούρτα:

  1. Ρίχνετε τα μπισκότα, το κακάο και την στέβια στο δοχείο του μούλτι και τα θρυμματίζετε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Ανακατεύετε καλά τα θρυμματισμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και στρώνετε το μείγμα σε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 20 εκατοστών, την οποία πρώτα έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Τη βάζετε στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αφού λιώσει, την αφήνετε να κρυώσει για λίγο και ρίχνετε τον πουρέ κάστανου και την ζάχαρη άχνη. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Ρίχνετε το γάλα καρύδας και την βανίλια στον κάδο του μίξερ και το χτυπάτε σε σαντιγύ, μέχρι να σχηματιστούν αφράτες κορυφές στην κρέμα.
  6. Ρίξτε την σαντιγύ στο μείγμα με την σοκολάτα (βεβαιωθείτε πρώτα ότι η σοκολάτα έχει κρυώσει αρκετά) και ανακατέψτε με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις.
  7. Ρίξτε το μείγμα πάνω στην μπισκοτένια βάση και απλώστε το καλά. Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρετε.

για τα σοκολατάκια:

  1. Βάλτε την τρούφα σοκολάτας σε ένα μπωλ.
  2. Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε τη σοκολάτα να κρυώσει για πολύ λίγο.
  3. Φτιάξτε μικρά μπαλάκια με τον πουρέ κάστανου και ρίχνετε ένα ένα μέσα στη σοκολάτα. Χρησιμοποιώντας δύο πηρούνια, γυρίστε τα ώστε να καλυφθούν πλήρως και μεταφέρετέ τα σε μια επιφάνεια που έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
  4. Αφήστε τα μέχρι να σταθεροποιηθεί λίγο η σοκολάτα και μετά ρίξτε τα στο μπωλ με την σοκολατένια τρούφα και ανακινήστε το ώστε να καλυφθούν καλά.
  5. Μεταφέρετε τα πάλι στο αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.

Πηγή:thehealthycook.gr


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: