Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Τα ελληνικά νησιά και η Κύπρος δεν πρέπει να έχουν ΑΟΖ»

Σε νέες προκλήσεις προχωρούν πηγές από το Τουρκικό ΥΠΕΞ, λίγο πριν από τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα λέγοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης.

Η ίδια πηγή φέρεται να υποστηρίζει ακόμη ότι με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών, μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Μπορεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος.

Όσο για τον χάρτη που δημοσιοποίησε την Τρίτη ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, η ίδια πηγή αναφέρει ότι σε αυτόν ορίζεται ότι η περιοχή δεν πρέπει να δοθεί στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου άλλη περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας πέραν των χωρικών τους υδάτων.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: