Τουρκία: Στην Άγκυρα αύριο ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, θα τα πει με τον Ερντογάν

Ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών εδώ και δύο χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανταγωνίζονται για επιρροή αφότου ξέσπασαν πριν από δέκα χρόνια οι αραβικές εξεγέρσεις. Οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και οι διενέξεις τους εκτείνονται στην ανατολική Μεσόγειο και τον Κόλπο.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως στο πρόσφατο παρελθόν, κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν καταφερθεί εναντίον του Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως είχε υποστηρίξει τον Φετουλάχ Γκιουλέν και είχε ενισχύσει οικονομικά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο Ερντογάν είχε πει δημόσια πως «το Άμπου Ντάμπι διεξάγει πειρατικά εγκλήματα, στέλνοντας χρήματα και όπλα στον Χαφτάρ», στη Λιβύη.

«Θα εξεταστούν οι διμερείς σχέσεις σε όλες τους τις διαστάσεις όπως και μέτρα για τη βελτίωσή τους», επεσήμανε η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της για την επικείμενη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του Αμπού Ντάμπι. Περιφερειακά και διεθνή ζητήματα θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, διευκρίνισε.

Από την πλευρά του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων επιβεβαίωσε τη συνάντηση στον λογαριασμό του στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι η αυτού Υψηλότητα ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν θα μεταβεί στην Τουρκία «έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» για να «εδραιώσει τους διμερείς δεσμούς και να εξετάσει διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αρχίσει να τείνει το χέρι σε χώρες της περιοχής, ανάμεσά τους και η Αίγυπτος, σε μια προσπάθεια να βγάλει τη χώρα του από τη διπλωματική απομόνωση, η οποία αποθαρρύνει τους διεθνείς επενδυτές την ώρα που η τουρκική οικονομία πλήττεται από την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος και τον πληθωρισμό που έχει φτάσει σχεδόν το 20% από την αρχή του έτους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: