Τουρκία: Ονόματα, φωτογραφίες και «πρεσάρισμα» σε Σουηδία και Φινλανδία για την έκδοση «τρομοκρατών»

Η αρχική λίστα της Άγκυρας προς την Στοκχόλμη, περιελάβανε 60 καταζητούμενους. Ο αριθμός, κατά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν της άρσης του τουρκικού βέτο στην Μαδρίτη, έφτασε τους 73 συνολικά. Περιλαμβάνει και καταζητούμενους για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου

Την έκδοση 73 «τρομοκρατών» από την Σουηδία ζήτησε επισήμως η Άγκυρα, δια στόματος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με φιλοκυβερνητικές εφημερίδες να δημοσιεύουν την λίστα με φωτογραφίες των προσώπων, οι περισσότεροι κουρδικής καταγωγής, που έχει στοχοποιήσει η Τουρκία. Πρόκειται για πρόσωπα που σχετίζονται με τις κουρδικές οργανώσεις PKK, PYD, YPG και την FETO, του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλαχ Γκιουλέν, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί και έχει χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατικές».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η αρχική λίστα της Άγκυρας προς την Στοκχόλμη, περιελάβανε 60 καταζητούμενους. Ο αριθμός, κατά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν της άρσης του τουρκικού βέτο στην Μαδρίτη, έφτασε τους 73 συνολικά.

Όπως τόνισε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, από το εάν η Σουηδία εκδώσει τους «73», θα εξαρτηθεί εάν επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.



Απαντώντας πάντως στον Ερντογάν ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον, ξακαθάρισε πως στη χώρα του οι αποφάσεις που αφορούν την έκδοση υπόπτων λαμβάνονται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Την περασμένη Δευτέρα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε τη λίστα με τα πρόσωπα που η Άγκυρα έχει ζητήσει από Σουηδία και Φινλανδία να εκδοθούν για να δικαστούν στην Τουρκία με την κατηγορία (κυρίως) συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Στη λίστα περιλαμβάνονται ωστόσο και καταζητούμενοι για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου (δολοφονίες, απάτες, λαθρεμπόριο, προσβολή ΠτΔ κ.α.)

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Σουηδία έχει ήδη χορηγήσει υπηκοότητα σε πρόσωπα, κουρδικής κυρίως καταγωγής, που η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοσή τους. Μόνο μία φορά, το 2015, η Στοκχόλμη ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετικό τουρκικό αίτημα και προχώρησε στην απέλαση και στην έκδοση του μέλους του PKK Mehmet Emin Cicen.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: