Τουρκία: Ο Ερντογάν δίνει την εντολή για να βομβαρδίσουν νύχτα τη Συρία – Δείτε βίντεο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την εντολή για την έναρξη της επιχείρησης «Γαμψό Ξίφος» σε Συρία και βόρειο Ιράκ, όπως δείχνει το βίντεο που δημοσίευσε η τουρκική προεδρία.

Η επιχείρηση, με ώρα έναρξης τα μεσάνυχτα, προκάλεσε τουλάχιστον τον θάνατο 12 ανθρώπων και έγινε ως αντίποινα στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, οι βομβαρδισμοί έγιναν σε περιοχές που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά της χώρας.

Ο Ερντογάν έδωσε την εντολή επιστρέφοντας από την Ινδονησία. Ο Τούρκος πρόεδρος κάθεται μόνος του στην κεφαλή του τραπεζιού και ακούει προσεκτικά τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος του αναλύει το σχέδιο, παρουσία στρατιωτικών αξιωματούχων. Παράλληλα, ο Ακάρ του δείχνει λεπτομέρειες της επιχείρησης στον χάρτη, ο οποίος έχει θολωθεί για λόγους ασφαλείας.

Αμέσως μετά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πήγε στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και επέβλεψε προσωπικά της επιχείρησης, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία της για την Άγκυρα. Συνοδευόμενος από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, παρέμεινε μέχρι και την επιστροφή των μαχητικών αεροσκαφών, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους.


Πάνω από 20 πλήγματα κυρίως στο Κομπάνι

Κουρδικές δυνάμεις μίλησαν για «αεροπορικούς βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού» κυρίως στην πόλη Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία, και σε δυο χωριά. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 12 νεκρούς, μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και έξι Σύρους στρατιώτες. Συνολικά καταγράφηκαν πάνω από 20 πλήγματα του τουρκικού στρατού.

Το «Γαμψό Ξίφος» έγινε ως αντίποινα στην βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου στη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 80. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν νεαρή με συριακή υπηκοότητα ότι τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη.

Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν αμέσως την ευθύνη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη Συρία, που η Άγκυρα θεωρεί ως «βραχίονα» του ΡΚΚ στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε προχθές Παρασκευή πως φοβόταν «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις δύο περιοχές.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: