Τουρκία: Νέος σάλος στην Τουρκία με την υγεία του Ερντογάν – Το Anadolu έδωσε εξηγήσεις

Ταμπού τα θέματα υγείας του Τούρκου προέδρου – Κατηγορίες προς το πρακτορείο ότι δεν προστάτεψε την εικόνα του — «Ντροπή για την χώρα αυτές οι εικόνες»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για την εικόνα του «κουρασμένου» Ταγίπ Ερντογάν, που στη διάρκεια τελευταίας διαδικτυακής του ομιλίας σε στελέχη του κόμματός του, φάνηκε πως δεν μπορεί να μιλήσει καθαρά και να κρατήσει ανοιχτά τα μάτια του, από την κούραση.

Βολές για τα πλάνα που μεταδόθηκαν δέχτηκε το εθνικό πρακτορείο Anadolu, που κατηγορήθηκε από φιλοκυβερνητικά μέσα πως δεν προστάτεψε την εικόνα του Τούρκου προέδρου που «δεν κάνουν «ρεζίλι» μόνο τον ίδιο, αλλά και την εικόνα της χώρας» σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Αιχμές για το προεδρικό περιβάλλον — Τι απαντάει το Anadolu

Ο αρθρογράφος μάλιστα του Haber Turk, Φατίχ Αλταϊγλί μάλιστα άφησε υπονοούμενα πως πρόσωπο πολύ κοντά στον Ερντογάν επέτρεψε να εκτεθεί δημόσια ο Τούρκος πρόεδρος. «Η μετάδοση αυτών των εικόνων είναι πραγματική ντροπή. Δείχνει ξεκάθαρα πως κάποιος πολύ κοντά στον Πρόεδρο προσπαθεί να βάλει τον Πρόεδρο σε μια δύσκολη θέση, προσπαθώντας να τον κάνει να φαίνεται αδύναμο» σχολίασε με νόημα.

Απαντώντας στις επικρίσεις ο αρχισυντάκτης του Anadolu Γιουσούφ Οζχάν, έκανε γνωστό πως το πρακτορείο αναμετέδωσε απευθείας τη συνέντευξη του Ερντογάν από το κανάλι της τουρκικής προεδρίας, οπότε δεν υπήρχε δυνατότητα επεξεργασίας.

Όπως εξήγησε κάποια μεγάλα δίκτυα, όπως το CNN Turk, έλαβαν την εικόνα σε πραγματικό χρόνο από το Anadolu και άλλα μέσα απευθείας από το θερινό προεδρικό συγκρότημα στην Μαρμαρίδα.

Ταμπού τα θέματα υγείας του Ερντογάν

Το βίντεο έγινε viral στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, με πολλούς να σχολιάζουν πως η εικόνα του αδύναμου Ερντογάν συνάδει με τις φήμες για σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα.

Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που θέτουν ευθέως θέμα παραίτησης υπενθυμίζοντας τα όσα δήλωνε το 2002 ο Ερντογάν, για τον ασθενούντα τότε πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, που ζητούσε επιτακτικά την παραίτησή του, δηλώνοντας πως: «Δεν διστάζει να σκοτώσει την κοινωνία και το έθνος μας για χάρη της προσωπικής του πολιτικής φιλοδοξίας. Δεν ξέρει πώς να αποσυρθεί από την πολιτική».

Το θέμα της κατάστασης της υγείας του Ερντογάν, αποτελεί «ταμπού» στη Τουρκία. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα ακόμη βίντεο που τον εμφάνιζε να περπατάει με δυσκολία και να κατεβαίνει τις σκάλες υποβασταζόμενος, είχε προκαλέσει και πάλι θόρυβο στη χώρα.
Το 2020 το δίκτυο Nordic Monitor, είχε δημοσιοποιήσει απόρρητα έγγραφα για την υγεία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτά, ο Ερντογάν έχει δώσει πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ πάσχει και από βαριά επιληψία.

Το ανεξάρτητο δίκτυο, που διαχειρίζεται ο αυτοεξόριστος στη Σουηδία Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, υπενθυμίζει και το περιστατικό με την λιποθυμία του Τούρκου προέδρου κατά τη διάρκεια της προσευχής, σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης για το Ραμαζάνι, το 2017.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: