Τουρκία: Έκαναν… rave party στην Παναγία Σουμελά – Για «ιεροσυλία» κάνει λόγο η Ρωσική Εκκλησία

Διευκρίνισαν ότι τιμωρούνται όσοι αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο ναούς ή τζαμιά στη Ρωσία — «Ελπίζουμε ότι η πολιτειακή ηγεσία δεν θα κλείσει τα μάτια στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων» ξεκαθαρίζουν

Την κατηγορηματική διαμαρτυρία της Ρωσικής Εκκλησίας για τη βεβήλωση ορθοδόξων ιερών στην Τουρκία εκφράζει με δήλωσή του ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Ιλαρίωνας, σημειώνοντας τη βεβαιότητά του ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα εγκρίνουν αυτή τη συμπεριφορά, αλλά και ότι η πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας θα ασχοληθεί με αυτό το «περιστατικό, που προκαλεί αγανάκτηση».

Η θρησκευτική ειρήνη σήμερα διασύρεται και πάλι στην Τουρκία, αναφέρει ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας, καθώς «στο κύριο ιστορικό προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου, στη μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, οι τοπικές Αρχές επέτρεψαν τη διοργάνωση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης». «Λέγεται ότι αυτό έγινε για την προσέλκυση τουριστών. Είμαι πεπεισμένος, ότι οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι στην Τουρκία είναι πλειονότητα, ποτέ δεν θα ενέκριναν μια τόσο κυνική ιεροσυλία ενός χριστιανικού ιερού. Στη Ρωσία αυτή η αντιμετώπιση ενός ναού ή τζαμιού οδηγεί στην τιμωρία των ενόχων. Είναι χαροποιό να βλέπουμε, ότι τουλάχιστον εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού και των τουριστικών επιχειρήσεων διαμαρτύρονται εναντίον του συμβάντος», σημειώνει στο σχόλιό του ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έπραξε πολλά όταν έπρεπε, ώστε αυτό το κάποτε ένδοξο μοναστήρι να καταστεί προσιτό για τους προσκυνητές και τις ετήσιες θείες λειτουργίες. Εκφράζουμε κατηγορηματική διαμαρτυρία για τη βεβήλωση των ορθοδόξων ιερών στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι η πολιτειακή της ηγεσία, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, δεν θα κλείσει τα μάτια σε αυτό το περιστατικό, που προκαλεί αγανάκτηση», τονίζεται στη δήλωση του υψηλόβαθμου εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι «το 2020 παρακολουθήσαμε με βαθύτατη ανησυχία τη μεταβολή του μουσειακού καθεστώτος και ουσιαστικά τον αποκλεισμό των χριστιανών από τον μεγαλειώδη ναό της Αγίας Σοφίας και την περίφημη για τα ψηφιδωτά της μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη».

«Υπό την ιδιότητά τους ως μουσεία τα ιερά αυτά αποτελούσαν τόπο καθολικού προσκυνήματος και σύμβολο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης των δύο παγκόσμιων θρησκειών. Τώρα πλέον αυτά τα πανχριστιανικά ιερά είναι στην πραγματικότητα απρόσιτα για τους χριστιανούς», επισήμανε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: