Τουρκία: «Ανατίναξαν» το γεωτρύπανο Φατίχ σε…τουρκικό σήριαλ

Προπαγάνδα για την «Γαλαζια Πατρίδα» στη δημοφιλή τουρκική σειρά «Teskilat» (Ο Οργανισμός) — Γιατί από «κακοί» οι Άραβες των ΗΑΕ έγιναν «καλοί» στο νέο κύκλο επεισοδίων

Η δημοφιλής τουρκική σειρά «Teskilat» (Ο Οργανισμός), φαίνεται πως προσαρμόζει το σενάριό της, ανάλογα με την ισχύουσα εξωτερική πολιτική της Άγκυρας. Πρόκειται για μία από τις σειρές με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην Τουρκία που προβάλλεται στο κρατικό TRT1 και σύμφωνα με το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, αποτελεί παραγωγή της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MΙΤ).

Η δεύτερη σεζόν που ξεκίνησε την Κυριακή, επικεντρώνεται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας για εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο. Οι «ξένες δυνάμεις» που στοχεύουν στην εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας την πρώτη σεζόν προσπαθούν τώρα να αποτρέψουν τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Φυσικά, ενώ το κάνουν αυτό, συνεργάζονται με «προδότες», ή αντιφρονούντες, στην Τουρκία.

Στο τελευταίο επεισόδιο μάλιστα, ένας πράκτορας μιας «ξένης δύναμης» που μιλούσε τουρκικά με αμερικανική προφορά σαμποτάρισε ένα από τα γεωτρύπανα που είχε προκαλέσει κρίση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας φέτος.

Το πλοίο, το οποίο «ανατινάχθηκε» και χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της σειρά είναι το Φατίχ που ξεκίνησε πρώτο γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Κυπριακής ΑΟΖ. Στην σειρά το πλοίο ονομάζεται «Mavi Vatan» που σημαίνει «Γαλάζια Πατρίδα» και αποτελεί το νέο-οθωμανικό αφήγημα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (το απόσπασμα στο 00:45’ του βίντεο).


Δεν είναι πλέον «κακοί» οι ήρωες από τα ΗΑΕ

Η νέα σεζόν της δημοφιλούς σειράς ωστόσο, βγάζει και άλλες «ειδήσεις». Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) βρίσκονταν σε διαφορετικές πλευρές σχεδόν σε κάθε πολιτικό ζήτημα στην περιοχή, δουλεύοντας ο ένας εναντίον του άλλου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ανήκαν στο Ντουμπάι μετέδιδαν ειδήσεις κατά της Τουρκίας, από την άλλη η Άγκυρα, μαζί με το Κατάρ, στόχευαν τα καθεστώτα των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου ιδιαίτερα και υποστήριζαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τον αρχικό τους εχθρό. Για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία, σε μια τηλεοπτική σειρά σεναρίου από την MİT, οι Άραβες παρουσιάστηκαν ως εχθρικές ξένες δυνάμεις, και επιπλέον, ορισμένες γνωστές προσωπικότητες των ΗΑΕ συμπεριλήφθηκαν στη σειρά.

Ο Τούρκος ηθοποιός Μεχμέτ Ούστα, ο κακός στην πρώτη σεζόν, υποδυόταν έναν πρώην ηγέτη της Φατάχ και σύμβουλο της κυρίαρχης οικογένειας των Εμιράτων Μοχάμαντ Γιουσούφ Νταχλάν. Το όνομά του στη σειρά, Zayed Fadi, ήταν ένας συνδυασμός του ψευδωνύμου του Dahlan, Abu Fadi, και του ονόματος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, Abdullah bin Zayed, του προσώπου που επικρίθηκε περισσότερο από τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο η διαφαινόμενη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ, αντικατοπτρίζεται στα πρώτα επεισόδια της νέας δεύτερης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς, που τα πρόσωπα από τα ΗΑΕ δεν θεωρούνται πλέον «κακοί» και «πολέμιοι» της Τουρκίας. Ο κακός μάλιστα Zayed Fadi, μάλιστα σκοτώθηκε στο τέλος της πρώτης σεζόν.

Το Nordic Monitor αποτελεί πύλη ενημέρωσης και αναλύσεων, ανήκει στο δίκτυο Nordic Research and Monitoring που εδρεύει στη Στοκχόλμη, και καλύπτει θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά κινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία. Διαχειριστής του Nordic Monitor, είναι ο -αυτοεξόριστος στην Σουηδία- Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης Ερντογάν.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: