Τουλάχιστον 18 χωρικοί νεκροί σε επίθεση ενόπλων στο κεντρικό Μάλι

Τουλάχιστον δεκαοκτώ χωρικοί δολοφονήθηκαν προχθές Σάββατο από ενόπλους σε κοινότητα του κεντρικού Μάλι, νέα πολύνεκρη επίθεση εναντίον αμάχων στη χώρα του Σαχέλ όπου κυβερνά χούντα συνταγματαρχών και παραμένει αντιμέτωπη με κύμα βίας τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η επίθεση διαπράχθηκε κοντά στο χωριό Ντιαλασαγκού, στον νομό Μπαντιαγκαρά, όπου οι πολύνεκρες επιθέσεις είναι συχνές. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης σε αυτό το στάδιο.

Το Μάλι, φτωχή και περίκλειστη χώρα στην καρδιά του Σαχέλ, παραμένει βυθισμένο σε πολυδιάστατη κρίση αφότου ξέσπασαν το 2012 οι εξεγέρσεις αυτονομιστών και τζιχαντιστών στον Βορρά. Οι συνταγματάρχες που κατέλαβαν την εξουσία στο Μάλι με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2020 τερμάτισαν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία, την άλλοτε επικυρίαρχη αποικιακή δύναμη, και στράφηκαν στη Ρωσία.

Προχθές «τζιχαντιστές πυροβόλησαν εναντίον χωρικών τρία χιλιόμετρα από το Ντιαλασαγκού. Ο προσωρινός απολογισμός είναι 18 νεκροί και 21 τραυματίες», δήλωσε κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν την ίδια εκδοχή και τους ίδιους αριθμούς.

Την επίθεση επιβεβαίωσαν επίσης πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία και τοπικός αιρετός, κάνοντας λόγο για 19 νεκρούς, κατηγορώντας η πρώτη «τρομοκράτες» και ο δεύτερος «ενόπλους».

«Επιβεβαιώνουμε (την επίθεση). Τρομοκράτες δολοφόνησαν εν ψυχρώ χθες (σ.σ. προχθές Σάββατο) αμάχους στο Ντιαλασαγκού. Έχουμε 19 νεκρούς και 21 τραυματίες. Κατηγόρησαν τους αμάχους πως συνεργάζονταν με τον στρατό του Μάλι», είπε η αστυνομική πηγή.

«Άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν 19 χωρικούς στα χωράφια τους. Όλα τα θύματα ήταν εκτοπισμένοι που είχαν εγκατασταθεί στο Ντιαλασαγκού. Είχαμε ζητήσει από τη νομαρχία να εγγυηθεί την προστασία τους», δήλωσε από την πλευρά του τοπικός αιρετός στην Μπαντιαγκαρά, περίπου 60 χιλιόμετρα από το χωριό.

Εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί εξαιτίας της ανασφάλειας στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της νομαρχίας επιβεβαίωσε επίσης ότι «19 εκτοπισμένοι χωρικοί» δολοφονήθηκαν «από ενόπλους» που δεν είναι γνωστοί.

Επιθέσεις αυτής της φύσης διαπράττονται συχνά στο κεντρικό Μαλί, όπου πάνω από 110 άμαχοι που άρπαξαν στα μέσα Απριλίου «τζιχαντιστές», σύμφωνα με τοπικές πηγές, δεν έχουν ξαναεμφανιστεί έκτοτε.

Πάνω από 130 άμαχοι είχαν εξάλλου σφαγιαστεί στο Ντιαλασαγκού τον Ιούνιο του 2022. Οι αρχές είχε αποδώσει το μακελειό εκείνο στην ένοπλη οργάνωση Κατίμπα Μασίνα, που θεωρείται προσκείμενη στην Αλ Κάιντα. Η ίδια η οργάνωση διέψευσε πως ευθυνόταν.

Comments

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: