ΤΩΡΑ: Υπάρχει συμφωνία – Τουσκ: Υπάρχουν αυστηροί όροι για οικοδόμηση εμπιστοσύνης – Γιούνκερ: δίνουμε 35 δισ. για ανάπτυξη – Ιδρύεται τελικά το Ταμείο περιουσιακών στοιχείων! – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΩΡΑ: Υπάρχει συμφωνία   Τουσκ: Υπάρχουν αυστηροί όροι για οικοδόμηση εμπιστοσύνης   Γιούνκερ: δίνουμε 35 δισ. για ανάπτυξη   Ιδρύεται τελικά το Ταμείο περιουσιακών στοιχείων!   ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

10:10 Τουσκ: Επιτέλους καταλήξαμε μετά από 17 ώρες. Έχουμε συμφωνία παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Υπάρχουν αυστηροί όροι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για χρηματοδότηση της Ελλάδας. Σχετικά με την άμεση χρηματοδότηση των αναγκών της Ελλάδας το Eurogroup θα επεξεργαστεί σχέδιο «γεφύρωσης».

Γιούνκερ: Συμφωνήθηκε να δοθούν 35 δισ. στην Ελλάδα για ανάπτυξη.

Ντάισελμπλουμ: Θα ιδρυθεί Ταμείο για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων.Το Ταμείο θα συμβάλει για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αλλά και το χρέος

10:09 Εώς μεθαύριο η Ελληνική Βουλή πρέπει να ψηφίσει σημαντικά νομοσχέδια για ΦΠΑ, κατάργηση πρόωρων συντάξεων κ.λπ.

10.03 Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο NTV, Μέρκελ και Τσίπρας κατέληξαν σε συμφωνία για το ταμείο κρατικής περιουσίας, ένα από τα δύο αγκάθια που απασχόλησαν την μαραθώνια συνεδρίαση της Ευρωζώνης.

09.58 Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Τουσκ. «Όλα έτοιμα για το πρόγραμμα του ESM με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ενίσχυση (προς την Ελλάδα)»

09.48 Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό και ανάρτησή του στο Twitter: Υπάρχει συμφωνία. Το ίδιο αναφέρει και ο Κύπριος εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης: Φαίνεται πως έχουμε συμφωνία!

Υπάρχει συμφωνία σύμφωνα με τον Βέλγο Πρωθυπουργό και τον Κύπριο εκπρόσωπο – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μετά από δεκαέξι ώρες συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά ποιος θα ψηφίσει στην Ελλάδα μια συμφωνία παράδοσης της χώρας, που απαιτούν οι Γερμανοί με τους δορυφόρους τους Φινλανδούς, Ολλανδούς, Σλοβάκους και Λιθουανούς. Οι όροι δεν είναι απλά σκληροί, δεν είναι μόνον ταπεινωτικοί και εξευτελιστικοί, είναι όροι που θέλουν να επιβάλλουν δυνάμεις κατοχής σε χώρα που έχουν κατακτήσει μετά από πόλεμο.

Το λιγότερο είναι τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που οδηγούν σε βέβαιη ύφεση, όταν οι δανειστές απαιτούν τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο Το εν λόγω fund του Λουξεμβούργου είναι το Institution of Growth που αποτελεί θυγατρική και υποκατάστημα της KfW, της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας της Γερμανίας, της οποίας πρόεδρος είναι ο Σόιμπλε και αντιπρόεδρος ο «σοσιαλδημοκράτης» Γερμανός Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ.

Άραγε, ποια είναι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία; Μήπως τα νησιά, μήπως η Ακρόπολη; Θυμόσαστε ασφαλώς, ότι πριν τρία χρόνια, οι Φινλανδοί είχαν θέσει τέτοιο θέμα και τότε είχε θεωρηθεί ως λεκτική υπερβολή.

Ο όρος αυτός που θέτουν Σόιμπλε και Μέρκελ, συναντά τη διαφωνία κι άλλων Ευρωπαίων αρχηγών Κρατών (Ολάντ, Ρέντζι, Φάιμαν), αλλά οι Γερμανοί δεν την αποσύρουν από το τραπέζι. Αλλά ακόμα κι αν την αποσύρουν, από το περιεχόμενό της, γίνεται φανερό πόσο σκληρά θα είναι και τα υπόλοιπα μέτρα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία. Και το ερώτημα είναι: ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αποδεχθεί και θα ψηφίσει τόσο σκληρά μέτρα;

Ήδη, αυτή η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα που ξενύχτησε με κομμένη την ανάσα. Και πλέον, ακόμα και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης (Σκουρλέτης στην ΕΡΤ 1 σήμερα το πρωί) υποδεικνύουν διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015.

Πάντως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και αυτή τη στιγμή (09:40 πρωί Δευτέρας), χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι στιγμής, να θα έχουμε συμφωνία ή όχι. Ένα πάντως είναι σίγουρο: ακόμα κι αν έχουμε μια κατ’ αρχήν συμφωνία αυτή πιθανότατα θα προβλέπει άμεση ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων (έως μεθαύριο Τετάρτη) από την Ελληνική Βουλή και μετά οι δανειστές θα συζητήσουν για παροχή βοήθειας. Και οι νόμοι που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα αφορούν στην αύξηση του ΦΠΑ, στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στην απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών κ.λπ.

09.45 Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό και ανάρτησή του στο Twitter: Υπάρχει συμφωνία.

09.30 Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μετέδωσαν Mega και ΣΚΑΙ σε εξέλιξη βρίσκεται νέα τετραμερής συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Τουσκ.

08.58. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση η συνοδος φαίνεται να ολοκληρώνεται μετά από 15 ώρες συνομιλιών σε κάθε επίπεδο, ενώ οι δανειστές φαίνεται να εμμένουν στην επενδυτική εταιρεία για τα 50 δισ. ευρώ, αναφέρει το in.gr

08.51 Αποχωρεί ο Σλοβένος πρωθυπουργός από τη Σύνοδο. Αναφέρει ότι έχει μείνει μόνο ένα ανοιχτό θέμα με την Ελλάδα και πως η χώρα του θα εκπροσωπηθεί από την Ολλανδία στο υπόλοιπο της συνεδρίασης.

Επίσης αποχώρησε η Λιθουανή πρόεδρος. Οταν ερωτήθηκε από το CNBC αν υπάρχει συμφωνία απάντησε: Σχεδόν, σχεδόν.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη λήξη της Συνόδου θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ – Τουσκ, αλλά και συνέντευξη Τσίπρα.

07.47 «Οι «Ταλιμπάν» απαιτούν την ταπείνωση της χώρας. Ο Τσίπρας το παλεύει γερά, για Ελλάδα και Ευρώπη, με αξιοπρέπεια. Θα είμαστε όλοι δίπλα του», έγραψε ο Δ. Παπαδημούλης στο Twitter.

07.22 Για διαβουλεύσεις έγινε η νέα διακοπή της Συνόδου Κορυφής και σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε νέα τετραμερής συνάντηση Τσίπρα, Ολάντ, Μέρκελ και Τουσκ. Ανοιχτά φαίνεται ότι παραμένουν τα θέματα που αφορούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Νωρίτερα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος έγραψε στο Τwitter ότι το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο.

07.05 Σύμφωνα με tweet του Πρωθυπουργού της Μάλτας έγινε μία ακόμα διακοπή της συνεδρίασης.

06.47 Παράταση στην αγωνία και θρίλερ δίχως τέλος.Η Σύνοδος κορυφής βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και ήδη συμπληρώθηκαν 13 ώρες διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , που επικαλείται το ΑΜΠΕ, δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά αυτήν την ώρα. Το πρώτο αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσμα της προόδου είναι ότι η προοπτική του «Grexit» φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

01:46 Θα ξημερώσει για να μάθουμε που θα καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής για τη διάσωση της Ελλάδας. Η σκληρή στάση της Γερμανίας που έφτασε να απαιτεί ακόμα και μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο, δείχνει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε δεν επιδιώκουν απλά κάποιες διασφαλίσεις για τα λεφτά που δίνουν, αλλά απαιτούν την πλήρη υποταγή, ίσως και τον εξευτελισμό της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, έχει διακόψει δύο φορές για να γίνει τετραμερής συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ-Μέρκελ-Ολάντ. όλα δείχνουν ότι θα ξημερώσει για να υπάρξει (θετικό ή αρνητικό) αποτέλεσμα για τη χώρα μας.

01:23 Νέα τετραμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Τουσκ κατά τη δεύτερη διακοπή για διαβουλεύσεις.

01:16 Σύμφωνα με τον Τομ Νάτφαλ του Economist, ο Αλ.Τσίπρας ζητά τέσσερις αλλαγές στο κείμενο: Μη συμμετοχή του ΔΝΤ, ισχυρότερη δέσμευση για το χρέος, σήμα προς την ΕΚΤ για τον ELA και να φύγει η πρόταση για τα περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ.

00:36 Δεύτερη διακοπή (!) για διαβουλεύσεις στη Σύνοδο, «υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά μένει ακόμη δρόμος» λέει ο Μαλτέζος πρωθυπουργός.

23:50 «Η συμφωνία η οποία έχει προταθεί στην Ελλάδα είναι πολύ κακή», διαμήνυσαν κυβερνητικές πηγές που συνομίλησαν με ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το tvxs.gr. Όπως αναφέρουν οι ξένοι ανταποκριτές οι Έλληνες αξιωματούχοι χαρακτήρισαν μάλιστα ταπεινωτική και καταστροφική την προτεινόμενη συμφωνία. «Η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί λύσεις», σημείωσαν οι Έλληνες αξιωματούχοι.

23:30 To πρωτοσέλιδο με το οποίο θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα ο βρετανικός Guardian: «Η Ευρώπη εκδικείται τον Τσίπρα»

22:55 Πάνος Καμμένος: «Απεδείχθη ότι θέλουν τη συντριβή μας, έως εδώ» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter. «Τα όρια των Ελλήνων είναι η απόφαση του συμβουλίου αρχηγών υπό τον Πρόεδρο».

Ο Σόιμπλε πρόεδρος της τράπεζας που χρηματοδοτεί τον οργανισμό του νέου ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο!!!

22.20 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στην υιοθέτηση της πρότασης για το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων, ενώ ζήτησε να διευκρινιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, όπως προβλέπεται στην εισήγηση του Eurogroup προς τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Επιπλέον, ζήτησε διευκρινίσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ έθεσε ζήτημα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες από τη Δευτέρα.

21.57 Συνάντηση Τσακαλώτου αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, με τον Β. Σόιμπλε και τον Μ. Σαπέν

21.37 Ανταποκριτές στις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για ασφυκτικές πιέσεις στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατα την τετραμερή που πραγματοποιήθηκε στο διάλειμμα της Συνόδου Κορυφής.

21.14 Ξεκίνησε και πάλι η Σύνοδος μετά την τετραμερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Τουσκ

20.11 Στο κείμενο που προώθησε το Eurogroup προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής υπάρχει πρόβλεψη, ως υποσημείωση, ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας θα υπάρξει time out για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

19.44 Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, γίνεται τριμερής διαβούλευση μεταξύ του Αλ.Τσίπρα (με τον Ευκλ.Τσακαλώτο), της Άνγκ.Μέρκελ και του Φρ.Ολάντ, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

19.17 Πληροφορίες αναφέρουν οτι εκφράστηκε έντονη διαφωνία για την πρόταση των θεσμών περί σύστασης ταμείου ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο και υπό ελληνική διοίκηση.

Συμπεριφέρονται σαν δυνάμεις κατοχής- Το θέμα είναι πολιτικό, όχι οικονομικό…

Οι Ευρωπαίοι ζητούν άμεση ψήφιση από την ελληνική βουλή των βασικών μέτρων μέχρι την Τετάρτη ώστε την Πέμπτη σε νέο eurogroup να καθοριστεί η χρηματοδότηση για το άμεσο διάστημα και στη συνέχεια για ένα νέο πακέτο 74 δις ευρώ.

19.09 Σύμφωνα με το μήνυμα του πρωθυπουργού της Μάλτας πριν λίγο στο twitter οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής διεκόπησαν προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις. «Το σημαντικότερο βήμα προοδου είναι το κείμενο του eurogroup. Υπάρχουν σημεία κλειδιά που πρέπει να τα δούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

18.04 «Απόψε πρέπει να υπάρξει μια απόφαση, εποικοδομητική τόνισε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς» και σημείωσε «Όπως πιστεύει και η πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο, μια απόφαση που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ούτε το περιορισμένο χρονικά Grexit είναι λύση. Αν δεν βρεθεί λύση θα ζήσουμε καταστροφικές καταστάσεις στην Ελλάδα. Η ιδέα για τις ιδιωτικοποιήσεις από την Ελλάδα ύψους 50 δις δεν είναι ιδέα του Σόιμπλε αλλά του Γιούνκερ από το πρώτο πρόγραμμα. Το θέμα είναι τα χρήματα να μπαίνουν σε ένα ταμείο που αφορά στην Ελλάδα αλλιώς θα θεωρείτο οτι η χώρα εκχωρεί κεκτημένα της. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και αυτοί που θέλουν την Ελλάδα εντός. Δεν θα μπω στη διαδικασία να κατονομάσω χώρες αλλά νομίζω οτι όλα φαίνονται από τις δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών.Η άποψη του Σόιμπλε δεν είναι απαραίτητα και άποψη της Μέρκελ. Aδιανόητη την δημιουργία ταμείου από τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα που δεν θα το ελέγχει η ίδια

17.25 Με μικρή καθυστέρηση ξεκίνά αυτή την ώρα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.

17.15 Ρέντσι: Είμαστε πολύ κοντά, η απόσταση μίκρυνε κατά πολύ

Ντάισελμπλουμ : Οι συζητήσεις για την Ελλάδα έχουν πρoχωρήσει πολύ, ορισμένα κεντρικά θέματα όμως μένουν ανοικτά. Τώρα είναι ζήτημα των ηγετών.
Στουμπ ΥΠΟΙΚ Φιλανδίας): Προθεσμία μέχρι 15 Ιουλίου για την Ελλάδα για να ψηφιστούν μέτρα

16.51 Δε θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των Υπουργών Οικονομικών θα διαβιβαστούν στους αρχηγούς των Ευρωπαϊκών κρατών στη συνεδρίαση της Συνόδου που ακολουθεί.

16.45 Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε πριν λίγο τηλεφωνικά με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και τον ενημέρωσε οτι είναι έτοιμος για έναν συμβιβασμό που πρέπει όμως να σέβεται τις θυσίες των Ελλήνων την προηγούμενη πενταετία.

16.43 Σουλτς: Δεν πρόκειται για μια ακόμη Σύνοδο. Πρόκειται για το εάν θα υπάρξει μια Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Γιούνκερ: Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να βρεθεί λύση και ακόμη και αν χρειαστεί αγώνας είμαι αισιοδόξος.

Ολάντ: Απόψε θα συζητήσουμε για το κατα πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει και αύριο στην ευρωζωνη. Πρέπει αποψε να σηματοδοτήσουμε ποιό είναι το ευρωπαϊκό συμφέρον. Θα κάνουμε οτι είναι δυνατό να βρεθεί συμφωνία. Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν συνθήκες που θα οδηγούσαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Αυτό δεν το θέλουμε. Θα κάνουμε οτι είναι δυνατό για τη συμφωνία. Η Ελλάδα ήδη καταβάλλει προσπάθειες και όλη η Ευρωζώνη πρέπει να την υποστηρίξει.

Άγκελα Μέρκελ: Όπως γνωρίζω οτι eurogroup δεν είναι σε θέση να μας δώσει ένα και μόνο κείμενο για τα όσα συζητήθηκαν νωρίτερα. Κι αυτό ειναι ενδεικτικό του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Όχι μόνο γιατί στην Ελλάδα έχει δυσκολεψει τα πράγματα για τους πολίτες αλλά και γιατί στη σχέση μας με την Ελλάδα έχει χαθεί κάτι ποιο ουσιαστικό από ένα νόμισμα, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Απόψε δεν θα κάνουμε μια συζήτηση απλά για να βγει μια συμφωνία για τη συμφωνία. Απόψε θα πρέπει να ελέγξουμε αν οι προυποθέσεις είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε μια συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να πάρει δάνειο από τον ESM ή οχι. Θα δούμε αν θα τα καταφέρουμε…

16.03 Ελπίζουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό αν το θέλουν όλοι ακόμη και απόψε είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας. Το οφείλουμε σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που τη θέλουν ενωμένη.

15.58 Δήλωση για την ολοκλήρωση των εργασίων του eurogroup ετοιμάζεται αυτή την ώρα και αυτός πιθανότατα είναι ο λόγος που μάλλον θα καθυστερήσει κατα μία ώρα περίπου η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης .Κατα πληροφορίες το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική πλευρά να νομοθετήσει μέσα στην εβδομάδα για συγκεκριμένα μέτρα και μόνο τότε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης

15.39 Αξιωματούχοι της Ευρώπης ανέφεραν νωρίτερα οτι επιχειρειται να βρεθεί μια συμφωνία κοντά στο «σχέδιο Α» και οτι οι προσπαθειες επικεντρώνονται στο να εκδοθεί έστω μια δήλωση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό, πρόσθεσε η ίδια πηγή, θα δώσει το «πράσινο φως» στην ΕΚΤ να ανοίξει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

14.50 – Ολοκληρώθηκε το Eurogroup μετά τη χθεσινή επεισοδιακή διακοπή και τις έντονες αντιπαραθέσεις. Πρόκειται για την πιο σημαντική συνάντηση που θα καθορίσει το πλαίσιο για τη σύνοδο κορυφής των 19 της ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για τις 4 μμ ώρα Ελλάδος.

14.10 – «Οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup είναι δύσκολες», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της γαλλικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι «η Γαλλία είναι σχεδόν μόνη να υποστηρίζει την Ελλάδα».

12.50 – Ξεκίνησε το Eurogroup μετά τη χθεσινή επεισοδιακή διακοπή και τις έντονες αντιπαραθέσεις. Πρόκειται για την πιο σημαντική συνάντηση που θα καθορίσει το πλαίσιο για τη σύνοδο κορυφής των 19 της ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για τις 4 μμ ώρα Ελλάδος.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επεσήμαναν ότι κυριότερο εμπόδιο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και ζήτησαν από την Αθήνα συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να αποκατασταθεί.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, ανακοίνωσε με tweet του, ότι ακυρώνει τη σύνοδο κορυφής των 28 ηγετών της ευρωπαϊκής ένωσης.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Οκτώ ώρες διήρκεσε το Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ να πιέζουν τον Ευκ.Τσακαλώτο για περισσότερα μέτρα και απτές αποδείξεις αποφασιστικότητας. Ξαφνική εμπλοκή στη συνέχιση των διαδικασιών δημιουργήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο φινλανδός υπουργός είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει μόνον Grexit. Αίσθηση και από την αποκάλυψη γερμανικού σχεδίου για Grexit 5 ετών.

Στις σύντομες δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνάντησης, τόνισε ότι έγινε εις βάθος συζήτηση των ελληνικών προτάσεων, όπως και του θέματος της αξιοπιστίας. «Είναι δύσκολα, αλλά συνεχίζεται η δουλειά» τόνισε.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: