Τοπίο γαλήνης στη Βόλβη


Εικόνες υπέροχες, που σε ηρεμούν και γαληνεύουν την ψυχή σου. Ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής φτιαγμένο από τα χρώματα κάθε εποχής. Αυτό αντικρύζει όποιος βρίσκεται στη Βόλβη, τη μεγαλύτερη λίμνη της Μακεδονίας και τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας.

Βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης και μαζί με τη λίμνη Κορώνεια, σε απόσταση περίπου 11 χιλιομέτρων, αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας και προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Η δημιουργία της αποδίδεται σε τεκτονική δραστηριότητα, ενώ μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να διαθέτει θερμές πηγές, όπως αυτή στη νότια όχθη της, όπου λειτουργούν τα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας. Εκεί βρίσκεται και το σημαντικό από οικολογικής άποψης παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας.

Στη βόρεια πλευρά της λίμνης βρίσκονται δύο μικροί και γραφικοί οικισμοί, η Μικρή και η Μεγάλη Βόλβη, αρμονικά ενσωματωμένοι στο φυσικό τοπίο και με ιστορία αιώνων. Στην περιοχή της Μικρής Βόλβης υπήρχε Βυζαντινό κάστρο, τα ερείπια του οποίου αποκαλύφθηκαν όταν κατέβηκε η στάθμη του νερού της λίμνης, στα μέσα του 19ου αιώνα. Στο λόφο πίσω από τον οικισμό διατηρούνται ακόμα τα ερείπια βυζαντινού συγκροτήματος ελαιουργίας, το οποίο τοποθετείται στα 1325.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: