Τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο οι εκλογές στις Αθλητικές Ομοσπονδίες

Το τελευταίο δίμηνο του έτους θα γίνουν οι αρχαιρεσίες των Αθλητικών Ομοσπονδιών, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Έτσι παρατείνεται η θητεία όλων των διοικήσεων των Ομοσπονδιών για τρεις μήνες και προσδιορίζεται ότι οι εκλογές τους θα μπορούν να διεξαχθούν Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2020, ώστε να προλάβουν να αλλάξουν τα καταστατικά τους και να τα εναρμονίσουν με τον νέο αθλητικό νόμο, ο οποίος θα τεθεί υπό διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η τροπολογία αφορά τρεις διατάξεις:

  • Η πρώτη διάταξη αφορά παράταση της θητείας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τρεις μήνες. Η θητεία λήγει στις 16/8 και δίδεται τρίμηνη παράταση για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΕΑ. Μετά αλλάζει εντελώς το πλαίσιο και όχι μόνο τα πρόσωπα.
  • Η δεύτερη διάταξη αφορά το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και τον τρόπο που θα διανεμηθούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η τρίτη διάταξη αφορά τις εκλογές των ομοσπονδιών που θα διεξαχθούν στο τελευταίο δίμηνο του έτους. Όσες θητείες ομοσπονδιών λήγουν, θα παραταθούν μέχρι τότε και θα αλλάξει το καταστατικό, προκειμένου να προσαρμοστούν στη διαδικασία των εκλογών.

Επίσης, άλλη διάταξη αφορά στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα εισιτήρια από 24% στο 13%.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως: «Ειδικά για το έτος 2020 οι γενικές συνελεύσεις για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών συγκαλούνται και οι εκλογές για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων τους διεξάγονται υποχρεωτικά εντός του τελευταίου διμήνου του έτους αυτού, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην παρ.1 του άρθρου 22 του ν. 2725/1999 (Α” 121) και στο καταστατικό της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.

Οι θητείες των διοικητικών συμβουλίων και κάθε άλλου καταστατικού οργάνου των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες βάσει του οικείου καταστατικού, λήγουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020, παρατείνονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020».

Αυτό σημαίνει πως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που έχει αναγγείλει την διενέργεια αρχαιρεσιών για τις 9 Οκτωβρίου, αναγκαστικά θα τις μεταθέσει για ένα μήνα μετά.

Υπό διαβούλευση θα τεθεί άμεσα και το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που θα αλλάζει το εκλογικό σύστημα, καθώς θα ψηφίζουν τα αναγνωρισμένα σωματεία, από το οποίο όμως θα εξαιρεθεί η ΕΠΟ, καθώς προσκρούει στο αυτοδιοίκητο του αθλήματος.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αθλητικό νομοσχέδιο πάει σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: