Τόμσεν: Μέτρα 8,1 δισ. ευρώ αν θέλετε πλεόνασμα 3,5%

«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (σ.σ. 8,1 δισ. ευρώ)» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μιλώντας για την ελληνική οικονομία από την Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου με την Παγκόσια Τράπεζα.

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, που τίθεται ως στόχος για την Ελλάδα από το Μνημόνιο, «είναι πολύ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ μπορεί να το δεχτεί, αλλά χρειάζεται να δει μέτρα (σ.σ. της τάξης των 8,1 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εφικτό).

Ακόμη και με ηρωικές προσπάθειες δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τόνισε ο κ. Τόμσεν, για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Η Ελλάδα έχει υψηλή ανεργία και σε μια χώρα με τόσο υψηλή ανεργία, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή από πηγές του ΔΝΤ, το Ταμείο εκτιμά ότι το 1% της διαφοράς ανάμεσα στο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι ο στόχος του Μνημονίου και στο 4,5% του ΑΕΠ σε μέτρα, που πρέπει να πάει η κυβέρνηση για να πετύχει το προαναφερθέν πλεόνασμα, είναι 1,8 δισ. ευρώ -και, συνεπώς, αυτό είναι το ύψος των επιπλέον μέτρων που θα χρειαστεί να πάει η Αθήνα.

Εμφανίστηκε, δε, απόλυτα αμετακίνητος αναφορικά με την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και, ως εκ τούτου, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης: «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζει να αυξάνεται και τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, είναι υψηλότερο και από τη Γερμανία, μία οικονομία που αναπτύσσεται. Θα πρέπει να υπάρξει μείωσή του. Θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και αυτό θα γίνει μόνο εάν υπάρξει μείωση του αφορολόγητου».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η «ανακούφιση» της Ελλάδας από το χρέος της δεν είναι απαραίτητο να γίνει προκαταβολικά, αλλά μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος. «Αυτές οι συζητήσεις μόλις που έχουν ξεκινήσει» υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους, ενώ δεν θέλησε να συγκρίνει την Ελλάδα με την Κύπρο, αν και υπογράμμισε ότι στη Λευκωσία το πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο, επειδή ωφελήθηκε από την ισχυρή ιδιοκτησία (σ.σ. εννοώντας ότι η Κύπρος ανέλαβε την ιδιοκτησία του προγράμματος).

Παράλληλα, άφησε αιχμές για το φορολογικό σύστημα της χώρας, τονίζοντας ότι η φοροδιαφυγή αυξάνεται και τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Νωρίτερα, ωστόσο, είχε απονείμει τα εύσημα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική προσαρμογή υπήρξε εξαιρετική και η ικανότητα της Ελλάδας να προσαρμοστεί «είναι πέρα από κάθε σύγκριση».

Έσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί ποτέ να είναι επιτυχημένη, εάν δεν συνοδεύεται και από τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις.

«Το ΔΝΤ συνεχίζει να στέλνει το ίδιο μήνυμα: η δημοσιονομική προσαρμογή δεν συνοδεύθηκε και από δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ήταν κάτι που μας εξέπληξε. Δεν φαίνεται να έχουμε λάβει τα κατάλληλα μαθήματα από αυτό. Δεν μπορεί να πετύχει η δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις. Όσο συμβαίνει αυτό, τόσο θα συνεχίζεται η ίδια υπόθεση. Μετά από έξι μήνες θα συζητάμε εκ νέου για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει μια χώρα, και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

«Εκτιμώ ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ακόμη ο κ. Τόμσεν, ενώ, ερωτηθείς για την υποκλοπή της συνομιλίας του με την επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, προτίμησε να μην κάνει κανένα σχόλιο.

Κανένα σχόλιο, επίσης, δεν θέλησε να κάνει, όταν ρωτήθηκε από Έλληνα ανταποκριτή στην Ουάσινγκτον αναφορικά με τις «ικανότητες του πολιτικού προσωπικού στην Ελλάδα» και με το κατά πόσον τα πολιτικά κόμματα αποτελούν μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος.

«Δεν πρόκειται να εκφράσω δημόσια την άποψή μου για την πολιτική ζωή της χώρας σας» ήταν η απάντηση του κ. Τόμσεν.

ellada

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: