Τοξική σχέση: Μήπως ο σύντροφός σου σε κακοποιεί;

Η ζωή δίπλα σε έναν κακοποιητικό σύντροφο είναι ένα καθημερινό και συνεχές μαρτύριο. Τα θύματα της κακοποίησης, τις περισσότερες φορές γυναίκες, πολλές φορές δεν συνειδητοποιούν το πρόβλημα, ειδικά όταν η βία δεν είναι σωματική ή σeξουαλική.

Αυτό βέβαια είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε, αλλά πολλές φορές φταίω το γεγονός ότι δεν έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να αναγνωρίσουμε μια κακοποιητική συμπεριφορά λιγότερο έκδηλη.

Ακολουθούν 7 τοξικές συνήθειες των συντρόφων που συνηθίζουν να κακοποιούν συναισθηματικά τον/ τη σύντροφό τους, όπως τις όρισε η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «The Emotionally Abusive Relationship», Beverly Engel.

  1. Δεν θα αναλάβει ποτέ την ευθύνη των πράξεών του και θα κατηγορήσει για όλα εσένα

Θα κάνει οτιδήποτε προκειμένου να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για κάτι που έχει συμβεί και να παραδεχτεί το λάθος του, είτε αποκρύπτοντας την αλήθεια είτε κατηγορώντας εσένα, αντί για τον εαυτό του.

  1. Δεν είναι οι γοητευτικός και τρυφερός τύπος που προσπαθεί να δείξει

Χαρακτηριστικό των κακοποιητικών ανθρώπων είναι ότι βρίσκουν τρόπους να χειραγωγούν τους συντρόφους τους και δεν υπάρχει πιο σίγουρη δίοδος για να το πετύχουν αυτό από το να παθαίνουν εκλάμψεις «αγάπης» και «τρυφερότητας», χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «τα κάνω όλα επειδή σ′ αγαπάω» ή «εγώ για σένα νοιάζομαι» και «δεν θα σε νοιαστεί κανείς περισσότερο από μένα». Όπως κάθε έκλαμψη, όμως, δεν διαρκεί για πολύ.

  1. Υποτιμά τις δυνάμεις σου και τα προτερήματά σου

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι έχεις κερδίσει σε κάποιο διαγωνισμό. Αντί να σε συγχαρεί, θα προτιμήσει να πει: «Εντάξει, δεν έκανες και κανέναν άθλο. Υπήρχαν μόνο 10 διαγωνιζόμενοι». Επίσης, ένας συναισθηματικά κακοποιητικός σύντροφος τείνει να ακυρώνει τα συναισθήματά σου , με φράσεις όπως: «Γιατί το κάνεις τόσο μεγάλο ζήτημα;» ή «Ω, καημένο μου, πληγώθηκες ε;», κατηγορώντας σε ουσιαστικά ως υπερβολικά ευαίσθητή ή ακόμα και «τρελή».

  1. Εκρήγνυται όταν διαφωνείς μαζί του

Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του τύπου συντρόφου είναι ότι δεν ανέχεται τις διαφορετικές απόψεις. Θα τις ακούσει αλλά σχεδόν πάντα θα τις εκλάβει ως «επίθεση» από την πλευρά του ανθρώπου που την εκφράζει. Αυτό έχεις αποτέλεσμα να αντιδρά με θυμό και εκφοβισμό σε βάρος του. Στην πραγματικότητα, οι συναισθηματικά κακοποιητικοί σύντροφοι πιστεύουν ότι είναι εκείνοι τα θύματα της κακοποίησης και όχι οι θύτες.

  1. Σε έχει απομονώνουν από οικογένεια και φίλους

Ο απώτερος σκοπός; Να εξαρτάσαι πλήρως από εκείνον, ώστε να είναι σχεδόν απίθανο να αντιληφθεί κάποιος από το περιβάλλον σου τη συναισθηματική κακοποίηση που βιώνεις.

  1. Θέτει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τη σχέση σας και εσένα

Δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένος, όση προσπάθεια και χρόνο κι αν δίνεις σ′ εκείνον και τη σχέση σας και θα σου ασκεί πάντα κριτική που δεν κάνεις το οτιδήποτε με βάση τα δικά του κριτήρια. Φυσικά, οι απαιτήσεις του είναι παράλογες και περιμένει από εσένα ακόμη και να βάλεις τα πάντα στην άκρη για χάρη του.

Αν αναγνωρίζεις στη δική σου σχέση ή στη σχέση κάποιου φιλικού/συγγενικού σου προσώπου αυτά τα στοιχεία, μην τα προσπερνάς. Μίλα. Η σιωπή το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει αυτές τις καταστάσεις.

Με πληροφορίες από το  

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: