Τοξικά μέταλλα έχουν οι τροφές χωρίς γλουτένη

Οι γιατροί συστήνουν συνήθως σε άτομα με κοιλιοκάκη να καταναλώνουν τροφές χωρίς γλουτένη, επειδή ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αφομοιώσει τη γλουτένη.

Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη.

Όπως γράφει το iatropedia.gr, ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο των ΗΠΑ αναφέρει σε σχετική της έκθεση, ότι οι τροφές χωρίς γλουτένη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο έκθεσης του ατόμου σε τοξικά μέταλλα, όπως το αρσενικό και ο υδράργυρος.

Το κύριο συστατικό της διατροφής χωρίς γλουτένη είναι το ρυζάλευρο, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαφόρων νευρολογικών επιπτώσεων. Το ρύζι συνήθως απορροφάει αρσενικό και υδράργυρο μέσα από το έδαφος, τα λιπάσματα και το νερό.

Σύμφωνα με το Fox News Health, οι ερευνητές ρώτησαν 7.480 άτομα ηλικίας 6-80 ετών σχετικά με τις συνήθειες διατροφής τους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες εντόπισαν αυξημένες ποσότητες αρσενικού και υδραργύρου στο αίμα και τα ούρα 73 εκ των συμμετεχόντων, οι οποίοι ακολουθούσαν διατροφή χωρίς γλουτένη. Το επίπεδο του υδραργύρου ήταν τουλάχιστον 70% υψηλότερο από ό,τι στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωναν κανονικά γλουτένη στη διατροφή τους, ενώ το επίπεδο του αρσενικού ήταν σχεδόν διπλάσιο (100% περισσότερο).

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: