Το χρονοδιάγραμμα για τις 52.000 προσλήψεις με προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ

Περισσότερους από 52.000 θέσεις απασχόλησης πρόκειται να προκύψουν από 8 διαφορετικά προγράμματα που αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή ως τις αρχές του καλοκαιριού ο ΟΑΕΔ. Το χρονοδιάγραμμμα για τα προγράμματα έχει ήδη καταρτιστεί και οι προκηρύξεις ξεκίνησαν ήδη απο αυτή του προγράμματος επιδότησης προσλήψεων μακροχρόνια ανέργων άνω των 50 ετών.

Ειδικότερα η αρχή έγινε από τον ΟΑΕΔ με την πρόσκληση για τις επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια 15.000 ανέργων, άνω των 50 ετών ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινούν τρία διαφορετικά προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για τον κλάδο του τουρισμού και του πολιτισμού, για την αγροτική παραγωγή και για τη στελέχωση hot spots για την στήριξη προσφύγων σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας. Φιλοδοξία του ΟΑΕΔ είναι για τα δύο πρώτα προγράμματα να ξεκινήσουν οι προσλήψεις των ωφελούμενων, ακόμα και στο τέλος Απριλίου. Παράλληλα ακολουθούν δύο προγράμματα πρακτικής άσκησης και επαγγελματικής κατάρτισης για νέους ανέργους ηλικίας από 18 έως 29 ετών και στη συνέχεια, σειρά παίρνουν σε δύο φάσεις τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, που θα προκύψουν σε 49 δήμους όλης της χώρας.

Τι θα προβλέπουν τα τρία προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

Τα προγράμματα αυτά που αφορούν τον τουρισμό –  πολιτισμό και τον αγροτικό τομέα, τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας ήδη καταρτίστηκαν ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αποστείλει στον ΟΑΕΔ τους τελικούς πίνακες. Η κατανομή σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη που μίλησε στα dikaiologitika.gr πριν απο λίγες ημέρες, είναι 413 οι θέσεις για τον αγροτικό τομέα και 748 για τον τουρισμό και τον πολιτισμό ενώ τα προγράμματα αυτά θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα. Το χρονικό διάστημα της απασχόλησης θα είναι οκτάμηνο, με αποδοχές όπως έχουν προσδιοριστεί στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και παράλληλα θα υπάρξει μοριοδότηση σε ωφελούμενους που θα υποβάλλουν αιτήσεις. Στόχος είναι τέλος Απριλίου, λίγο πριν από το Πάσχα, να αρχίσουν οι προσλήψεις. 

Δύο προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και εγγυημένης απασχόλησης για νέους

Το πρώτο είναι για νέους 18 – 24 ετών και το δεύτερο για νέους 25 – 29 ετών. Είναι προγράμματα εργασιακής εμπειρίας με τη μορφή πρακτικής άσκησης εντός της επιχείρησης, η οποία θα ελέγχεται από την πλευρά του ΟΑΕΔ. Αμέσως μετά θα ακολουθεί ένα διάστημα οκτάμηνης απασχόλησης, στο συγκεκριμένο αντικείμενο που έχουν εκπαιδευτεί οι άνεργοι. Το πρώτο (18 – 24 ετών) αφορά ανέργους νέους που έχουν βγει από γενικό λύκειο ή από επαγγελματική εκπαίδευση. Το δεύτερο (25 – 29 ετών) θα αφορά κυρίως όσους έχουν προκύψει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα επιχορηγηθεί η πρώτη τους εργασιακή εμπειρία, κάτι που θα μπορούμε να το αντιληφθούμε μέσα από το ΙΚΑ. Το πρώτο πρόγραμμα θα έχει έως 10.000 ωφελούμενους και το δεύτερο 3.000 άτομα. Θα ξεκινήσουν τα προγράμματα στις αρχές Μαϊου, με τις πρώτες προσλήψεις από τις επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση ενώ αμέσως μετά το Πάσχα θα βγει η σχετική δημόσια πρόσκληση.

Οι ωφελούμενοι θα πληρώνονται με ένα κλάσμα του κατώτατου μισθού. Ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγεί 4 συν 8 μήνες πρακτική άσκηση και κατάρτιση εντός της επιχείρησης και ένα διάστημα εργασίας, που δίνει τη δυνατότητα και σε χορήγηση επιδόματος ανεργίας μετά τη λήξη της. Πρόκειται για κανονικές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης ενώ θα υπάρξει μέριμνα ώστε να υπάρξει πλήρης αντιστοίχιση του πτυχίου με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

Κοινωφελής Εργασία για τους δήμους

Σε αναμονή είναι τα προγράμματα της Κοινωφελούς εργασίας που αφορούν 49 δήμους και αφορούν 18.000 ωφελούμενους. Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μετά τον Μάιο.

Στην πρώτη φάση, για τους 17 δήμους έχουμε 6.000 ωφελούμενους και στη δεύτερη φάση για τους 32 δήμους έχουμε 12.000. Η εκτίμηση είναι ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα , αφού πρώτα προηγηθούν όλα τα προηγούμενα που βρίσκονται στην αναμονή. Δηλαδή, πρώτα τα τρία προγράμματα της Κοινωφελούς, για τουρισμό – πολιτισμό, για αγροτική παραγωγή και για hot spots και τα δύο προγράμματα εργασιακής εμπειρίας του ΟΑΕΔ  προκειμένου στη συνέχεια τα προκηρυχθούν τα προγράμματα για τους δήμους. Ο ΟΑΕΔ σε αυτά τα προγράμματα Κοινωφελούς, εκτός από τον ωφελούμενο που θα πρέπει να συμπληρώνει τα ατομικά σχέδια δράσης ανέργων, θα πρέπει να παρέχει συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού στους εργαζόμενους, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα, για την περαιτέρω ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ergasia

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: