Το χιόνι και ο πάγος έχουν τα μυστικά στην οδήγησή τους

Του Πέρη Χαλάτση

Η επέλαση του χιονιά ξεκίνησε και η «Μηδεία» δεν αστειεύεται. Οι οδηγοί σε πολλές περιοχές της χώρας που δεν συνηθίζεται να χιονίζει δεν ξέρουν να οδηγούν στο χιόνι. Πόσο μάλλον όταν παγώσουν οι δρόμοι.

Σίγουρα με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω δεν θα μάθετε να οδηγείτε στους χιονισμένους δρόμους αλλά τουλάχιστον θα πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για να μην αιφνιδιαστείτε.

Συνηθίζεται όταν χιονίζει να παίρνουμε τα παιδιά μας και να πηγαίνουμε στα ψηλότερα σημεία των γύρω περιοχών  για να παίξουμε χιονοπόλεμο.

Εκτός από το σωστό ντύσιμο για να μην γίνουν μούσκεμα τα ρούχα θα πρέπει να έχετε  γάντια,  σκουφιά και  φυσικά  …αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πολλοί οδηγοί λένε. Έλα μωρέ για τρία χιλιόμετρα θα βάλω αλυσίδες;

Θα πρέπει να ξέρουν ότι αλυσίδες θα χρειαστούν ακόμη και γα 100 μέτρα αν ο δρόμος παγώσει. Για να κινηθεί  ένα αυτοκίνητο πάνω στον πάγο θα πρέπει να έχει η αντιολισθητικές  αλυσίδες η λάστιχα με καρφιά. Διαφορετικά θα κάνετε πατινάζ.

Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να ξέρετε τι καιρό θα κάνει για τις επόμενες ώρες που θα βρίσκεστε στο δρόμο. Καλό είναι όταν μετακινηθείτε να είναι ημέρα. Το βράδυ τα προβλήματα αυξάνονται. Γιατί οι χιονισμένοι δρόμοι παγώνουν πιο εύκολα.

Η οδήγηση στο χιόνι όταν δεν έχετε αλυσίδες θέλει χαμηλές ταχύτητες γλυκά πατήματα στο φρένο για να μην γλιστρήσετε και απαλές κινήσεις στο τιμόνι.

Ο τρόπος που οδηγείτε στην άσφαλτο δεν έχει καμιά σχέση με την οδήγηση στο χιόνι.

Για να μην αισθάνεστε άσχημα και θεωρήσετε ότι όλα αυτά είναι υπερβολές θα σας πούμε ότι ακόμη και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στους αγώνες ράλι δεν μπορούν να κινηθούν σε παγωμένους δρόμους με συμβατικά ελαστικά.

Ο πάγος δεν κάνει διακρίσεις.

Το πιο σωστό πάντως είναι να εφοδιασθείτε με αντιολισθητικές αλυσίδες για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Και δύο λεπτομέρειες

Θα πρέπει να μάθετε και να της τοποθετείτε. Διαφορετικά αν είστε μόνοι στο δρόμο και δεν ξέρετε πως μπαίνουν  θα σας είναι άχρηστες.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς. Εδώ θα πρέπει να σας διευκρινίσουμε ότι στα αυτοκίνητα 4Χ4 οι αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να τοποθετηθούν στους πίσω τροχούς. Στα SUV που έχουν μπροστινή κίνηση και αυτόματη εμπλοκή της τετρακίνητης οι αλυσίδες τοποθετούνται στους μπροστινούς τροχούς.

 

 

Το χιόνι και ο πάγος έχουν τα μυστικά στην οδήγησή τους gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: