Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας επισκέπτεται την Κούβα

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε Στ’ και η βασίλισσα Λετίθια ξεκινούν την Τρίτη από την Αβάνα μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη στην Κούβα με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 500 χρόνια από την ίδρυση της κουβανέζικης πρωτεύουσας, μια κίνηση με πολιτική σημασία την ώρα που η χώρα βρίσκεται υπό τη διπλωματική πίεση των ΗΠΑ.

Το βασιλικό ζεύγος έφτασε χθες Δευτέρα το βράδυ στην Αβάνα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σαντιάγο την Πέμπτη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Κούβα.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Ισπανός βασιλιάς στη χώρα, μία από τις τελευταίες αποικίες της Λατινικής Αμερικής που εγκατέλειψε τους κόλπους της Μαδρίτης το 1898.

Πραγματοποιείται εξάλλου σε μια περίοδο εορτασμών για την Αβάνα, η οποία γιορτάζει τα 500 χρόνια από την ίδρυσή της, στις 16 Νοεμβρίου 1519.

Ωστόσο η πολιτική κατάσταση δεν είναι ιδιαιτέρως καλή: η άφιξη στις αρχές του 2017 του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ανέτρεψε την πολιτική προσέγγισης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας την οποία είχε εγκαινιάσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.

Η Κούβα είναι αντιμέτωπη με πλειάδα κυρώσεων από τις ΗΠΑ, εξαιτίας των οποίων υποφέρει κυρίως ο λαός, ο οποίος αντιμετωπίζει ελλείψεις σε καύσιμα και δυσκολεύεται να λάβει βίζα για να ταξιδέψει στη χώρα.

«Ξεκάθαρο μήνυμα».

Σε αυτό το κλίμα η Κούβα αναζητεί τη στήριξη των παραδοσιακών της συμμάχων, όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα, αλλά και της ΕΕ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μπροστά στην παρενόχληση της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον της Κούβας, το ταξίδι του βασιλικού ζεύγους (της Ισπανίας) στο νησί μπορεί να ερμηνευθεί ως στήριξη στις οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Κούβας και Ισπανίας», υπογραμμίζει ο Ρεϊνιέρ Πεγιόν ειδικός στο Κέντρο Ερευνών Διεθνούς Πολιτικής της Αβάνας.

Πρόκειται για «ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Λευκό Οίκο», εκτιμά και ο Κουβανός ερευνητής Αρτούρο Λόπες- Λέβι του αμερικανικού πανεπιστημίου Holy Names.

Τρίτος εμπορικός εταίρος της Κούβας, μετά την Κίνα και τη Βενεζουέλα, με εμπορικές συναλλαγές αξίας 1,39 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2018, η Ισπανία δεν έχει διστάσει να επικρίνει την πολιτική Τραμπ.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 3 της αμερικανικής νομοθεσίας Helms- Burton, που απειλεί με διώξεις τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κούβα, αποτελεί «κατάχρηση εξουσίας στην οποία είμαστε αντίθετοι», κατήγγειλε τον Μάιο ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ, που συνοδεύει το βασιλικό ζεύγος.

Για να αντιμετωπίσει την ανησυχία πολλών ισπανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο νησί, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εμφανίστηκε καθησυχαστικός τον Νοέμβριο του 2018, όταν επίσης πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στην Κούβα.

Στις αποσκευές του ο βασιλιάς Φελίπε έχει και μια αυτοπροσωπογραφία του Γκόγια, την οποία δάνεισε για έναν μήνα το μουσείο Πράδο και θα εκτίθεται στο μουσείο Καλών Τεχνών.

Θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ και θα περιηγηθεί στο πλευρό του επίσημου ιστορικού της πόλης Εουσέμπιο Λεάλ τους δρόμους της παλιάς Αβάνας, η οποία έχει περιληφθεί στον κατάλογο της Unesco με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Φελίπε και Λετίθια θα φύγουν από την Κούβα πριν την επίσημη έναρξη των εορτασμών στην Αβάνα, για τους οποίους θα οργανωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο πολλές εκδηλώσεις στις οποίες αναμένονται πολλοί Λατινοαμερικάνοι ηγέτες.

Ωστόσο το ισπανικό βασιλικό ζεύγος δεν έχει προγραμματίσει καμία συνάντηση με τους διαφωνούντες στην Κούβα, κάτι που ώθησε τη Διεθνή Αμνηστία να απευθύνει επιστολή προς τον Φελίπε στην οποία του ζητεί να μιλήσει στις κουβανικές αρχές υπέρ «της άμεσης και άνευ όρων απελευθέρωσης έξι κρατούμενων συνείδησης», όπως και του διαφωνούντα Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, που κρατείται από την 1η Οκτωβρίου.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: