Το θρίλερ με την πορεία του Oruc Reis που κινείται στα όρια της παράνομης τουρκικής naftex

Κλιμακώνει η Άγκυρα τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις της και να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση με την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το δελτίο του  Open το απόγευμα της Κυριακής το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έφτασε στο βόρειοανατολικό άκρο της δεσμευμένης για έρευνες περιοχής, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο.

Μολονότι αρχικά η πορεία του Οruc Reis έδειχνε να βγαίνει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη συνέχεια άρχισε να στρίβει ξανά αριστερά, διαγράφοντας πορεία προς τα νοτιοδυτικά.

Tο τουρκικό ερευνητικό πέρασε σε απόσταση 16-17 μιλίων από το νησί του Καστελόριζου, ενώ από το ανατολικότερο νησάκι του Συμπλέγματος της Μεγίστης, τη Στρογγύλη, παραλίγο να «σπάσει» και τα 12 μίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασε σε απόσταση περίπου 13 μιλίων.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή. Ισχυρές μονάδες του στόλου παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις.

Πολιτική

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: