Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αξιώνει οι Χούθι να αποχωρήσουν από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σανάα

Η Σύμβαση της Βιένης απαγορεύει κάθε εισβολή σε διπλωματικές εγκαταστάσεις, οι οποίες «πρέπει να προστατεύονται»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Πέμπτη «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» την κατάληψη από τους Χούθι της αμερικανικής πρεσβείας στη Σανάα και απαίτησε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι υπάλληλοί της οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από τους σιίτες αντάρτες και τελούν ακόμη υπό κράτηση.

Με ανακοίνωσή τους, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ ζητούν «την άμεση αποχώρηση όλων των στοιχείων των Χούθι από την εγκατάσταση αυτή» και την «άμεση απελευθέρωση με ασφάλεια όλων όσοι βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση».

Η Σύμβαση της Βιένης απαγορεύει κάθε εισβολή σε διπλωματικές εγκαταστάσεις, οι οποίες «πρέπει να προστατεύονται», προστίθεται στο κείμενο.

Πριν από μία εβδομάδα, η Ουάσινγκτον ζήτησε την άμεση απελευθέρωση υεμενιτών υπαλλήλων της στην πρεσβεία. Οι περισσότεροι είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την εισβολή.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σανάα παραμένει κλειστή από το 2015, όταν η Ουάσινγκτον μετέφερε το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στο Ριάντ, εξαιτίας της κλιμάκωσης του πολέμου στην Υεμένη.

Έπειτα από επτά χρόνια πολέμου η Υεμένη έχει βυθιστεί σε αυτήν που ο ΟΗΕ αποκαλεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας της αραβικής χερσονήσου εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι έχουν ξεριζωθεί, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: