Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα αυθαίρετα

Το σχέδιο της κυβέρνησης με το νέο νόμο, ώστε να λυθεί το θέμα των αυθαιρέτων, ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Ηράκλειο σε επαφές και συναντήσεις που είχε με τους δημάρχους του νομού, τον περιφερειάρχη, τους κοινωνικούς φορείς, εκπροσώπους οικιστών αλλά και κατά την ομιλία του σε ανοιχτή εκδήλωση.

Κοινή συνισταμένη από τον διάλογο που έγινε μεταξύ των τοπικών φορέων είναι, όπως αναφέρθηκε, ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί υιοθετούνται στο νέο νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης κατά τις επαφές του, πολιτική του υπουργείου στη λύση του προβλήματος της δόμησης είναι η καταγραφή και όχι η τιμωρία.

Επίσης, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου, είπε ο υπουργός κατά τη συνάντηση του σήμερα το μεσημέρι με τον περιφερειάρχη, προβλέπεται Παρατηρητήριο Δόμησης, καθώς και η επίσπευση των σχεδίων πόλης. «Εάν καταφέρουμε να μας εμπιστευτούν οι πολίτες και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, να μπορέσουν να πληρώσουν αυτό που χρειάζεται για να «θεραπευτεί» το πρόβλημα, τότε νομίζω ότι σε δύο χρόνια θα είναι πλέον παρελθόν αυτή η κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με τα αυθαίρετα έχει «κακοφορμίσει» πολλά χρόνια πριν σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου, και προσέθεσε: «Ο νόμος ο προηγούμενος απέτυχε, δεν κατάφερε να καταγράψει την αυθαίρετη δόμηση. Για πολυκατοικίες ολόκληρες εκτός σχεδίου το πρόστιμο έβγαινε σε τρομακτικές τιμές, και ο πολίτης προτιμούσε να παραμείνει στην παρανομία. Είμαστε στην κατεύθυνση να μελετήσουμε το πρόβλημα, να δώσουμε ένα ισχυρό κίνητρο στον πολίτη, ώστε να έρθει να το δηλώσει».

Επίσης, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κρήτης, τους συνεργάτες του, αλλά και τους δημάρχους του νησιού, «γιατί έχουμε άριστη συνεργασία και νομίζω ότι θα καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα», όπως σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης Σ. Αρναουτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ζήτησε την αντιμετώπιση, με ευαισθησία και κοινωνικά κριτήρια, του μεγάλου προβλήματος των αυθαιρέτων που έχουν χιλιάδες οικογένειες.

Στη συνάντηση τέθηκαν επιπλέον θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και ανάπτυξης που αφορούν την επίλυση ζητημάτων οικοδομικών συνεταιρισμών, την έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, καθώς και την επίσπευση έκδοσης προδιαγραφών για την ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδιασμού Α΄ επιπέδου. Ακόμα, αναπτύχθηκε η θέση της Περιφέρειας για την ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατόπιν σχεδίου με λελογισμένη χρήση, στο ενεργειακό σύστημα της Κρήτης, θέση με την οποία συμφώνησε ο υπουργός, ενώ συνεχάρη τον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για την πρωτοπορία της Κρήτης στο θέμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ο κ. Αρναουτάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία, όπως τη χαρακτήρισε, με τον υπουργό και το υπουργείο για όλα τα θέματα που απασχολούν την Κρήτη και αφορούν τα αυθαίρετα, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Επίσης, σημείωσε πως πολλά θέματα έχουν προχωρήσει, και ειδικά ο Περιφερειακός Σχεδιασμός της Διαχείρισης των Απορριμμάτων είναι στο στάδιο των εγκρίσεων για τη δημοπράτηση των έργων». «Ο υπουργός, με την επάρκεια που διαθέτει, γνωρίζει το πρόβλημα, θέλω να πιστεύω ότι θα δώσει λύση σ’ αυτό το θέμα, και εμείς συμπαραστάτες θα μπορέσουμε με τις προτάσεις μας, με τη διαβούλευση να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα» είπε ο κ. Αρναουτάκης.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός είχε συνάντηση με τους δημάρχους του νομού Ηρακλείου, παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

Οι δήμαρχοι εξέθεσαν στον υπουργό μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την αυθαίρετη δόμηση, κι εκείνος εξέφρασε τη βούληση με το νέο νομοσχέδιο να δώσει λύσεις σε πολλά απ’ αυτά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός μετά τη συνάντηση επισήμανε ότι ο δήμος σε συνεννόηση με τους οικιστές έχει καταθέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα των αυθαιρέτων από το 2015. «Είμαστε ικανοποιημένοι διότι από τις τοποθετήσεις του υπουργού κ. Τσιρώνη διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις υιοθετούνται στο νέο νομοσχέδιο» ανέφερε ο κ. Λαμπρινός και συμπλήρωσε: «Θεωρώ εντούτοις ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να παγώσουν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα για ένα διάστημα μέχρι και έξι μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων δεν πηγαίνουν στα ταμεία των δήμων αλλά στο Πράσινο Ταμείο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, το βράδυ της Παρασκευής σε ανοιχτή εκδήλωση-συγκέντρωση στο «Τεχνόπολις», παρουσία βουλευτών, δημάρχων και εκατοντάδων οικιστών, ανέπτυξε αναλυτικά τη φιλοσοφία αλλά και το σχέδιο και του νέου νόμου για τα αυθαίρετα.

Για το νέο νόμο είπε ότι θα προβλέπει νέα μειωμένα πρόστιμα για οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, γενναία περικοπή του παραβόλου για την αρχική δήλωση στο πρόγραμμα τακτοποίησης, αύξηση των δόσεων καταβολής των προστίμων αλλά και υποχρέωση διενέργειας αντισεισμικού ελέγχου του οικήματος.

Την ίδια στιγμή θα επιχειρηθεί να δοθεί οριστική λύση για τα οικήματα με μεγάλες αυθαιρεσίες, ενώ δεσμεύτηκε για λύση και στα εξ αδιαιρέτου, που αποτελεί βασικό αίτημα και των οικιστών εκτός σχεδίου πόλης.

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε και στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου, ενώ τόνισε πως πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί κίνητρο ώστε να δηλωθούν όσον το δυνατόν περισσότερα από τα υφιστάμενα αυθαίρετα και να υπάρξει για πρώτη φορά μια καταγραφή και αποτύπωσή τους.

Ο υπουργός απαντώντας στα αιτήματα των οικιστών, είπε πως ο νέος νόμος θα προβλέπει νέα μειωμένα πρόστιμα για οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, γενναία περικοπή του παραβόλου για την αρχική δήλωση στο πρόγραμμα τακτοποίησης, αύξηση των δόσεων καταβολής των προστίμων, αλλά και υποχρέωση διενέργειας αντισεισμικού ελέγχου του οικήματος, ενώ για τα νέας γενιάς αυθαίρετα θα χρησιμοποιηθούν ακόμα και drones για την αποκάλυψή τους.

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: