Tο πρώτο καταφύγιο απελευθέρωσης αιχμάλωτων δελφινιών ανοίγει στους Λειψούς

Το πρώτο κέντρο σε παγκόσμια κλίμακα, κέντρο απελευθέρωσης δελφινιών που μεγάλωσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας ιδρύει το  Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Dimokratiki.gr, το κέντρο δημιουργείται σε έναν μικρό κόλπο, στη βόρεια πλευρά των Λειψών και αποτελεί την κοιτίδα της πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των δελφινιών στους ζωολογικούς κήπους όλου του κόσμου. 

Η Booking.com χρηματοδότησε ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής δαπάνης δημιουργίας του καταφυγίου και παράλληλα διέκοψε την πώληση εισιτηρίων για τα δελφινάρια του κόσμου.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρώτο παγκοσμίως Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επιτύχουμε ένα μεγάλο στόχο, αλλά ταυτόχρονα να τιμήσουμε και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε την προστασία των δελφινιών πριν 2500 χρόνια!» δήλωσε προς τη “δημοκρατική” η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, Αναστασία Μήλιου.

Η εκμετάλλευση των δελφινιών για παραστάσεις προς τέρψη παιδιών και ενηλίκων έχει αρχίσει να προκαλεί την αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων όλου του κόσμου. Ωστόσο, ο διεθνής Νόμος απαγορεύει την απελευθέρωσή τους στην ανοικτή θάλασσα. Ο νομοθέτης έκρινε πως το μεγάλωμα σε καθεστώς αιχμαλωσίας επιδρά καθοριστικά στα ένστικτα αναζήτησης τροφής και επιβίωσης, γι’ αυτό τα αιχμάλωτα δελφίνια είναι σίγουρο ότι θα πεθάνουν από ασιτία όταν αφεθούν ελεύθερα. Έτσι όταν ένα δελφινάριο κλείσει, τα δελφίνια θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο.

Τη λύση σε αυτό το ζήτημα έρχεται να δώσει το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος». Μετά από ενδελεχείς έρευνες και μελέτες, το ινστιτούτο επέλεξε τον μακρόστενο κόλπο της Βρουλιάς για να δημιουργήσει ένα κέντρο όπου θα μεταφέρονται τα δελφίνια που μεγάλωσαν υπό το καθεστώς αιχμαλωσίας. Εκεί εφήρμοσαν μια σειρά από δράσεις, μία από τις οποίες περιλαμβάνει το κλείσιμο της εισόδου του κόλπου με χοντρό, μπρούτζινο δίχτυ. Με τον τρόπο αυτό διαμόρφωσαν μια ιδιότυπη, προστατευμένη “δεξαμενή”, μεγέθους πολλαπλάσιου από το μεγαλύτερο δελφινάριο της Ευρώπης που βρίσκεται στην Ολλανδία.

Σε αυτό θα φιλοξενούνται τα δελφίνια μέχρι να συνηθίσουν την ανοιχτή θάλασσα. Στον κόλπο, θα ρίχνονται σταθερά ζωντανά ψάρια από τις ιχθυοκαλλιέργειες Λέρου και έτσι, σιγά – σιγά, τα κητοειδή θα εκπαιδεύονται στο κυνήγι.

«Σήμερα, σε όλο τον κόσμο τελούν υπό αιχμαλωσία 2.913 δελφίνια. Αυτά θέλουμε να απελευθερωθούν, διότι είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι ως πλάσματα διαθέτουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και στην αιχμαλωσία υποφέρουν» εξηγεί η κα. Μήλιου, τονίζοντας ότι το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στους Λειψούς θα είναι το πρότυπο, με βάση το οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν στο μέλλον αντίστοιχα κέντρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Τη δημιουργία του Καταφυγίου υποστηρίζει και η δημοτική αρχή Λειψών. Ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος μιλώντας στη “δ” δήλωσε ότι «είμαστε αλληλέγγυοι με τις δράσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος και προσπαθούμε να δίνουμε άμεσα όλες τις αδειοδοτήσεις και να εκδίδουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για τη λειτουργία του Καταφυγίου».

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: