Το πρόγραμμα του εορτασμού της Μάχης των Οχυρών στην Ξάνθη

Το πρόγραμμα του εορτασμού της Μάχης των Οχυρών στην Ξάνθη
Στις 6 Απριλίου 1941, πριν από 72 , έγινε η « των Οχυρών», η του Ελληνικού Στρατού κατά των σιδηρόφρακτων και αριθμητικά υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην πατρίδα μας.   
Στις τέσσερις ημέρες που διήρκεσε η μάχη, οι υπερασπιστές των οχυρών πολεμώντας με πείσμα και απαράμιλλη γενναιότητα προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στους Γερμανούς, οι οποίοι μη μπορώντας να τα καταλάβουν, τα παρέκαμψαν. 
Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι υπερασπιστές, αφού είδαν ότι ο αγώνας ήταν μάταιος, αναγκάστηκαν να παραδοθούν. 
Κατά την παράδοση των οχυρών, οι υπερασπιστές τους απέσπασαν τα συγχαρητήρια των Γερμανών Αξιωματικών που τα παρελάμβαναν, για την ηρωική αντίστασή τους, ενώ γερμανικά τμήματα απέδιδαν τιμές και η γερμανική σημαία ανυψωνόταν μετά την αποχώρηση των υπερασπιστών.
Το θαυμασμό τους, για την ανδρεία και τη μαχητικότητα του Ελληνικού Στρατού, εκδήλωσαν πολλοί Γερμανοί, από τα κατώτερα μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της στρατιωτικής τους ιεραρχίας.
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του ίδιου του Χίτλερ, ο οποίος σε ομιλία του στις 4-5-1941, στο Ράιχσταγκ, κάνοντας απολογισμό των εκστρατειών του, είπε: «Η ιστορική δικαιοσύνη όμως, με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι, από όλους τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε, ο Έλληνας στρατιώτης ιδίως, πολέμησε με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία. Συνθηκολόγησε μόνο όταν η συνέχιση της αντίστασης δεν ήταν πλέον δυνατή».
Έτσι γράφτηκε με χρυσά γράμματα, άλλο ένα έπος στην ελληνική ιστορία και χρέος μας είναι να το τιμούμε με την επιβαλλόμενη λαμπρότητα και συμμετοχή κάθε χρόνο.
Οι εορτασμοί της εφετινής επετείου, θα γίνουν την Κυριακή 07 Απριλίου 2013 και ώρα 11:00 στο Οχυρό της ΝΥΜΦΑΙΑΣ και 11:00 στο Οχυρό του ΕΧΙΝΟΥ παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θράκης.
Η παρουσία του λαού της Θράκης, στις εκδηλώσεις, θα αποτέσει φόρο τιμής για τους ηρωικούς υπερασπιστές των οχυρών και θα προσδώσει λαμπρότητα στην επέτειο.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Το πρόγραμμα του εορτασμού της Μάχης των Οχυρών στην Ξάνθη

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: