Το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα – Νομπελίστας Κρούγκμαν

Το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα – Νομπελίστας Κρούγκμαν

Το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα   Νομπελίστας Κρούγκμαν

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε ότι θα αθετήσει την πληρωμή ενός ομολόγου. Για τεχνικούς, νομικούς λόγους, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για χρεοκοπία. Δεν υπάρχει διαφορά όμως, λέει ο Πολ Κρούγκμαν.

Παρόλα αυτά, τονίζει ο Νομπελίστας Οικονομολόγος, η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από το Πουέρτο Ρίκο. Είναι η Ελλάδα της Αμερικής; Οχι, δεν είναι. Και είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί, αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στους New York Times.

Το Πουέρτο Ρίκο είναι στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Ομως, παρότι η οικονομία του έχει σημειώσει σημαντική πτώση, ο πληθυσμός του- παρότι επλήγη, δεν υπέφερε τίποτα σαν τις καταστροφές που βλέπουμε στην Ευρώπη. Για παράδειγμα κοιτάξτε την κατά κεφαλήν κατανάλωση, που μειώθηκε κατά 30% στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα συνέχισε να αυξάνεται στο Πουέρτο Ρίκο. Γιατί σίγησαν οι ανθρώπινες συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων;, διερωτάται ο Κρούγκμαν.

Η βασική απάντηση είναι πως το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μέρος της δημοσιονομικής ένωσης των ΗΠΑ. Οταν η οικονομία του άρχισε να παραπαίει, οι πληρωμές προς την Ουάσιγκτον έπεσαν, αλλά τα έσοδα από την Ουάσιγκτον- Κοινωνική Ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και πολλά ακόμη- στην πραγματικότητα αυξήθηκαν. Οπότε, το Πουέρτο Ρίκο αυτόματα έλαβε βοήθεια σε κλίμακα πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στην Ευρώπη, εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: