Το πάρτι συνεχίζεται!! Πόσα χρήματα έφυγαν και σήμερα από τις τράπεζες..;

Το πάρτι συνεχίζεται!! Πόσα χρήματα έφυγαν και σήμερα από τις τράπεζες..;Συνεχίστηκαν και σε υψηλά επίπεδα οι εκροές καταθέσεων…

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τράπεζες, περίπου 1 δισ. σήκωσαν οι καταθέτες σήμερα από τις τράπεζες, μπροστά στον φόβο που δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις και το αποτέλεσμα των εκλογών.

που αναλήφθηκαν εχθές Δευτέρα από τις τράπεζες, ημέρα που οι καταθέτες πληροφορήθηκαν ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ζήτησαν ενίσχυση στην χρηματοδότησή τους μέσω του ELA, ήταν επίσης 1 δισ. ευρώ.

Η πίεση συνεχίστηκε και σήμερα στα χθεσινά επίπεδα και η κλιμάκωση που έχει λάβει πλέον η εκροή, επιβεβαιώνει προς το παρόν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια που εκτιμούσαν τις εκροές την εβδομάδα των εκλογών περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, καθώς οι εκροές παγιώνονται σε ημερήσια βάση σε υψηλά ποσά.

Δεδομένου ότι τα επιτελεία των τραπεζών προετοιμάζονται για ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα γκισέ από την 26η Ιανουαρίου, για τις τράπεζες, καθίσταται πλέον κομβικής σημασίας το πράσινο φως που εκτιμάται ότι θα ανάψει η ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη για τη χορήγηση ELA. Και αυτό επειδή τα επίπεδα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος καθημερινά, υποχωρούν σε χαμηλότερο επίπεδο, με αποτέλεσμα κάθε μέρα το σύστημα να φτάνει ένα βήμα πιο κοντά στο αδιέξοδο.

Ερώτημα πάντως παραμένει εάν η ΕΚΤ θα εγκρίνει το σύνολο των αιτήσεων ή εάν θα περικόψει τα 10 περίπου δισ. που ζήτησαν οι 4 συστημικές τράπεζες.

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: