Το νόστιμο ψάρι που μπορεί να σκοτώσει όποιον το φάει

Ο λαγοκέφαλος περιέχει τοξίνες σε διάφορα σημεία του σώματός του, οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης τους από τον άνθρωπο. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα ψάρια πολλές φορές καταλήγουν σε πιάτα ως γευστικοί μεζέδες των ψαράδων της Αγίας Γαλήνης.

Αρκετοί κάτοικοι αγνοούν την απαγορευτική νομοθεσία και καταναλώνουν τα συγκεκριμένα ψάρια, τα οποία καθαρίζουν μόνοι τους από το δηλητήριο που περιέχουν.

«Θέλει έναν ειδικό τρόπο για να το καθαρίσουνε, δηλαδή το δέρμα και τα εντόσθια, με χειρουργική επέμβαση θα έλεγα και από εκεί και πέρα το κρέας τους είναι πεντανόστιμο. Δεν τον δίνουν σε ξένους, ούτε σε εστιατόρια, αλλά οι αλιείς, συγγενικά πρόσωπα, οικογένειες καταναλώνουν ποσότητα λαγοκεφάλων», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Μανώλης Φουντεδάκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Αγίας Γαλήνης. Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι έχει φάει πολλές φορές το συγκεκριμένο ψάρι.

Οι τολμηροί Κρητικοί διαλαλούν ότι κάθε λαγοκέφαλος βγάζει δύο φιλέτα καθαρά, δίχως κόκκαλα, με γεύση που θυμίζει κοτόπουλο, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το παραμικρό λάθος στον καθαρισμό του αδηφάγου τοξικού ψαριού, που ήρθε στη χώρα μας από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ, μπορεί να σκοτώσει όποιον το βάλει στο στόμα του, αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του καναλιού.

«Συνιστούμε να μην καταναλώνουν το ψάρι αυτό, γιατί μπορεί βέβαια κάποιοι να το έχουν φάει και να μην έχουν πάθει τίποτα, αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο μοιραίο περιστατικό», τόνισε από την πλευρά της η Νότα Περιστεράκη, Βιολόγος-Ιχθυολόγος του ΕΛΚΕΘΕ.

Η τοξίνη του λαγοκέφαλου, για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο, προκαλεί αναπνευστικές διαταραχές, κυκλοφοριακή ανεπάρκεια και μυϊκή παράλυση.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: