Το νέο στοίχημα για έντιμο…συμβιβασμό στη Βουλή – Πρόταση μομφής για Κωνσταντοπούλου απόψε κιόλας; Ανασχηματισμός προ των πυλών με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία να…τρέχει

Το νέο στοίχημα για έντιμο...συμβιβασμό στη Βουλή   Πρόταση μομφής για Κωνσταντοπούλου απόψε κιόλας; Ανασχηματισμός προ των πυλών με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία να...τρέχει
18.47 Συνεργασία με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

18.33 Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να κατατεθεί σήμερα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής -ενδεχομένως από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν τελικά οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε η συζήτηση και η ψήφιση επί της πρότασης μομφής θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Όμως, ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει αν ο πρόεδρος εις βάρος του οποίου έχει κατατεθεί πρόταση μομφής εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του, έως ότου το Σώμα λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Για το λόγο αυτό, πιθανότατα, η Ολομέλεια θα κληθεί σήμερα να αποφασίσει εάν η κυρία Κωνσταντοπούλου θα διατηρήσει ή θα αναστείλει τα καθήκοντά της έως την Παρασκευή.

17.47 Συνάντηση είχαν στη Βουλή περισσότεροι από 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στην ψηφοφορία της Παρασκευής ψήφισαν «Όχι», «παρών» ή απείχαν και έχουν προαναγγείλει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες. Η συνάντηση των βουλευτών έγινε στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής Δέσποινας Χαραλαμπίδου.

17.35 Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει συνάντηση με την ΠτΒ Ζωή Κωνσταντοπούλου αποψε, προκειμένου να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το πολυνομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί έως την Τετάρτη. Στο μεταξύ η Νέα Δημοκρατία δεν σκοπεύει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς θεωρούν πως το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα και εκείνος πρέπει να το λύσει. Σε αυτό κατέληξε μεταξύ άλλων το άτυπο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος που συνεδριασε νωρίτερα.

15.35 Από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους των Βρυξελλών η μάχη για τον Αλέξη Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μεταφέρεται από αύριο κιόλας το πρωί στην Ελληνική Βουλή.

Στόχος να περάσουν με διαδικασίες super fast track τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια της συμφωνίας, τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως την Τετάρτη και για τα οποία η προετοιμασία έχει ξεκινήσει ήδη από το Σαββατοκύριακο.

Αίνιγμα η στάση που θα κρατήσουν οι υπουργοι και οι βουλευτές που και την Παρασκευή αντιτάχθηκαν στην υπογραφή της συμφωνίας ή δήλωσαν παρών.

Οι κρίσιμες εσωτερικές διεργασίες που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα οδηγήσουν άμεσα και σε ανασχηματισμό με ανοιχτό επίσης το ζήτημαλου της στάσης που θα κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκινούν από αύριο νωρίς το πρωί.

Για τις 8 αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, δεδομένου ότι τα μέτρα που αναμένεται να παρθούν απέχουν παρασάγγας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος.

Επιπλέον, ήδη έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πριν την επίτευξη της συμφωνίας όταν μέλη της ψήφισαν «παρών» και όχι στην κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής.

Μέγα ζητούμενο για την κυβέρνηση αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία απο χθες δήλωσε οτι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Άγνωστες παραμένουν οι διαθέσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου ως προς την διαδικασία που ενδεχομένως θα θελήσει να επιβάλει για την ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων. Κι αυτό γιατί όπως έχει αφήσει η ίδια να φανεί και κατα τις προσφατες συνεδριάσεις μάλλον δεν συμφωνεί με την διαδικασία του fast track σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για αυτό άλλωστε αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις από τις επόμενες κι όλας ώρες μιας και οι πληροφορίες θέλουν τα νομοσχέδια να …συμπυκνώνονται σε ένα για να προλάβουν τις προθεσμίες.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν απόψε κι όλας να κατατίθεται το νομοσχέδιο με το κείμενο της συμφωνίας το οποίο και πρέπει να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου αύριο, Τρίτη, να εισαχθεί στην Επιτροπή και την Τετάρτη να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Ωστόσο, ο προγραμματισμός αυτός ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει η Πρόεδρος της Βουλής. Το εάν θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου έως την Τετάρτη, μένει να φανεί.

Συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο θα έχει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ενημέρωσε κατ” αρχήν τηλεφωνικά τον κ. Καμμένο για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη αύριο στις 8:30 θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και ακολούθως η Εκτελεστική Επιτροπή για ενημέρωση και συζήτηση επί της συμφωνίας.

Από τις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει υπό τον νέο πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενώ ικανοποιημένοι για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίζονται στο Ποτάμι με τον Σταύρο Θεοδωράκη να δηλώνει οτι ο στόχος επετεύχθη.

«Η κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα, δεν έχει περιθώρια για άλλα λάθη» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: