Το μυστικό συστατικό στο τυρόψωμο Πορταριάς που το κάνει τόσο νόστιμο


Η Πορταριά είναι το δεύτερο μεγάλο χωριό που θα συναντήσει κάποιος κατά την επίσκεψή του στο Πήλιο.

Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς του βουνού των Κενταύρων, τόσο για την φυσική ομορφιά του όσο και για το γραφικό κομμάτι με τις πλατείες, τα πλατάνια, τα υπέροχα πλακόστρωτα και τα πέτρινα σπίτια. Αλλά όχι μόνο.


Άλλος ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να επισκεφθεί κάποιος την Πορταριά είναι το συγκλονιστικό της. Το παραδοσιακό σπετζοφάι τα ψητά και τα μαγειρευτά, το τσίπουρο και το τυρόψωμο. Ειδικά το τελευταίο…με την τόσο απαλή αλλά γεμάτη γεύσεις ζύμη του, το τυρί και την τραγανή του κόρα. Αυτό το τυρόψωμο έχει ανεβάσει κόσμο και κοσμάκη στο γραφικό χωριό και όχι άδικα.

Μπαίνετε στους φούρνους, το αγοράζετε σχεδόν καυτό, το κόβετε με το χέρι σε κομμάτια, μοιράζετε (όπου προλάβετε) και απολαμβάνετε την έκρηξη γεύσεων στο στόμα σας. Κατόπιν, ξαναμπαίνετε στους παραδισιακούς φούρνους του χωριού και αγοράζετε και δεύτερο.

Αν τώρα σας πέφτει λίγο μακριά το Πήλιο αλλά σας ήρθε η όρεξη για το τυρόψωμο Πορταριάς, έχουμε τη συνταγή. Κα περιλαμβάνει ένα αναπάντεχο υλικό που κάνει το ζυμαράκι αφράτο και τέρμα μυρωδάτο. Τα πορτοκάλια.

Γίνεται εύκολα και καταναλώνεται στη στιγμή. Δίνει 15 μερίδες.

Υλικά
450 gr. αλεύρι φαρίνα

300 gr. τυρί φέτα
3 μεγάλα πορτοκάλια
150 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
Αλάτι

Εκτέλεση
Αρχικά προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Θα χρειαστείτε μια λεκανίτσα ή ένα μεγάλο μπολ όπου θα βάλετε το αλεύρι κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο. Εκεί θα βάλετε το αλάτι και το baking powder.

Αμέσως μετά προσθέστε τα υγρά στοιχεία. Το ελαιόλαδο, τον χυμό από τα πορτοκάλια, την φέτα τριμμένη. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Η ζύμη θα σας βγει σφιχτή. Μην ανησυχήσετε. Απλώστε την σε ένα καλά λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Περίπου μετρίου μεγέθους.

Στρώνουμε καλά την ζύμη (να είναι αρκετά λεπτή) ομοιόμορφα και αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε περίπου για 40 λεπτά στους 180°C .


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: