Το μοντέλο Valeria Garcia φόρεσε θήλαστρο στην πασαρέλα. Ε και;

Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει και μάλιστα με θέματα ταμπού που αφορούν στη γυναικεία φύση. Μοντέλα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη με φουσκωμένες κοιλίτσες έχουν περπατήσει στην πασαρέλα, έχουν φορέσει μαγιό και εσώρουχα (σου θυμίζω ). Λίγους μήνες πριν και στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου, στο fashion show της Marta Jakubowski, η Valeria Garcia βγήκε στο runway με τα πρώτα φορετά θήλαστρα (εφαρμόζουν στο σουτιέν και συνδέονται με app, έτσι ώστε να συγκεντρώνεις γάλα όπου κι αν βρίσκεσαι). Είναι ίσως, ένας τρόπος να δείξει η σχεδιάστρια στο κοινό ότι η μόδα πρέπει να είναι πρακτική και θηλυκή ταυτόχρονα, κομψή αλλά και άνετη, ανάλογα με τη φάση της ζωής κάθε γυναίκας.

Θα σκεφτείς ότι κι αυτό έγινε ξεκάθαρα για λόγους διαφήμισης και δικαιολογημένα. Δεν είναι απίθανο να συμβαίνει και αυτό. Αλλά από όποια οπτική κι αν το εξετάσεις το αποτέλεσμα είναι ότι η Valeria Garcia έκανε αυτό που κάθε μαμά στη θέση της θα έπρεπε, αφού μόλις λίγους μήνες πριν είχε γεννήσει το δεύτερο παιδί της.

 

Ε και; θα σου πω εγώ. Προκλητικό θα πουν κάποιοι άλλοι, αφήνοντας τα πικρόχολα σχόλιά τους για το δικαίωμα κάθε γυναίκας στο θηλασμό. Αυτοί όμως πάντα θα υπάρχουν. Απλά δεν πρέπει να τους αφήσεις να υψώσουν κι άλλα τείχη, να δημιουργήσουν κι άλλα στεγανά, κάνοντας το φυσιολογικό να μοιάζει με αμαρτία, προκλητική συμπεριφορά ή ντροπή.

Κανονικά, στον ιδεατό κόσμο που ο ένας σέβεται τον άλλο και τα δικαιώματα νοούνται ως δεδομένα και δεν χρειάζεται να παλεύεις κανείς για τα δικά του, καμία γυναίκα δε θα έπρεπε να θεωρείται θαρραλέα να θηλάσει μπροστά σε κόσμο ή να χρησιμοποιήσει θήλαστρο. Καμία είδηση δε θα έβγαινε από μία εργαζόμενη μαμά που ταΐζει το παιδί της εν ώρα εργασίας. Αυτά είναι αυτονόητα και από όλους χρειάζεται να αντιμετωπίζουν με σύνεση το φυσιολογικό. Απέναντι στη φύση και τους κανόνες που ορίζει εκείνη δεν υπάρχει υποκειμενικότητα, αλλά καθολική αντίληψη.

Καμία ντροπή, καμία βαθιά ανάσα πριν θηλάσεις δημόσια το μωρό σου δεν χρειάζεται, ούτε κουρτίνες και παραβάν για να κρυφτείς. Αρκεί μόνο να νιώθεις εσύ καλά όταν το κάνεις, ανεξάρτητα από το πως και το γιατί. Κι έτσι δεν θα χρειαστεί να δικαιολογηθείς σε κανέναν, ούτε να απολογηθείς για την ίδια σου τη φύση.

Όσο για την Valeria Garcia κανείς δεν μπορεί να την κρίνει. Εξάλλου, η μόδα είναι ένα είδος τέχνης, ξέχειλο από δημιουργικότητα, επομένως με κοινωνική και ευρεία επιρροή και απήχηση σε όσους τους αφορά. Η Jakubowski προφανώς θέλησε -μέσα από τη διαφήμιση, ναι! – να περάσει το δικό της μήνυμα. Είναι η δική της τέχνη, η έκφραση δεν έχει περιορισμούς. Δεν χρειάζεται να την χειροκροτήσει κανείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την κατακεραυνώσει. Και για να είμαστε ρεαλίστριες, το θήλαστρο είναι ακόμα ένα χρήσιμο αξεσουάρ για μία περίοδο στη ζωή σου κι αν σε αφορά η μόδα, τότε αυτό το είδος μάλλον ως μία εξαιρετική ανακάλυψη μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Κεντρική φωτογραφία: instagram.com/hello.elvie

Moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: