Το μήνυμα του συζύγου της δολοφονημένης Τζο Κοξ για το Brexit

Σοκαρισμένος από το πόσο σκληρά εξελίσσεται η συζήτηση για το Brexit δηλώνει ο σύζυγος της δολοφονημένης Βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ και κάλεσε και τις δύο πλευρές να εγκαταλείψουν την κόλαση της δηλητηριώδους ρητορικής, αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε τους αντιπάλους του στο κοινοβούλιο.

Η Τζο Κοξ, η 41χρονη βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, δολοφονήθηκε μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit από τον Τόμας Μέιρ, έναν μοναχικό άνδρα εμμονικό με τους Ναζί και την ακροδεξιά ιδεολογία. Δύο μικρά παιδιά έχασαν τη μητέρα τους, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Το Brexit φανέρωσε ένα Ηνωμένο Βασίλειο διχασμένο σε πολύ περισσότερα θέματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τροφοδότησε μια ενδοσκόπηση για κάθε θέμα, από την απόσχιση και τη μετανάστευση μέχρι τον καπιταλισμό, την αυτοκρατορία και το τι σημαίνει να είναι κανείς Βρετανός στη σύγχρονη εποχή.

Το μένος και η αγριότητα της συζήτησης για το Brexit έχει προκαλέσει σοκ στους συμμάχους μιας χώρας η οποία για περισσότερο από έναν αιώνα θεωρούσε τον εαυτό της αξιόπιστο -και ως επί το πλείστον ανεκτικό- πυλώνα της δυτικής οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.

Ο σύζυγος της Κοξ Μπρένταν δήλωσε πως έχει σοκαριστεί από τον φαύλο κύκλο των εμπρηστικών δηλώσεων που έγιναν χθες και από τις δύο πλευρές στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας πως τόσο δηλητήριο κινδυνεύει να ωθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στη βία.

Όταν ερωτήθηκε πώς μπορεί να απαντούσε η εκλιπούσα σύζυγός του, ο Κοξ δήλωσε: «Θα είχε προσπαθήσει να φέρει στη συζήτηση γενναιοδωρία πνεύματος και θα σκεφτόταν πώς αυτή τη στιγμή θα μπορούσε κανείς να αποστασιοποιηθεί απ” αυτή την εντεινόμενη κόλαση ρητορικής».

«Δεν πρόκειται μόνο για κακή συμπεριφορά εκ μέρους μιας πλευράς της συζήτησης» δήλωσε στο BBC. «Δημιουργεί ατμόσφαιρα στην οποία η βία και οι επιθέσεις είναι πιο πιθανές».

Ο Τζόνσον χλεύασε τους αντιπάλους του κατά την επιστροφή του χθες, Τετάρτη, στο κοινοβούλιο, προκαλώντας τους είτε να ρίξουν την κυβέρνηση είτε να του αδειάσουν τον δρόμο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στο Brexit.

Κουνώντας τα χέρια του και φωνάζοντας, «ελάτε, ελάτε», ο Τζόνσον καλούσε τους αντιπάλους του στην αίθουσα της βουλής να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του και να προκαλέσουν εκλογές ώστε να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με το Brexit.

«Μπορεί να διαφωνείς με ανθρώπους, μπορεί να διαφωνείς με πάθος με ανθρώπους, όμως δεν μπορείς να αμφισβητείς τα κίνητρά τους είτε είσαι σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Brexit είτε σκληροπυρηνικός υποστηρικτής της παραμονής» στην ΕΕ, δήλωσε ο Κοξ.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: