Το Καζακστάν θα μετονομάσει την πρωτεύουσα σε Αστανά όπως ήταν αρχικά

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, υποστήριξε την πρόταση βουλευτών να μετονομασθεί η πρωτεύουσα της χώρας από Νουρ-Σουλτάν σε Αστανά, όπως ήταν η προηγούμενη ονομασία της.

«Η πρόταση των κοινοβουλευτικών συμπεριελήφθη στο σχέδιο του Συνταγματικού νόμου με την έγκριση του αρχηγού του κράτους», έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του Τοκάγιεφ, Ρουσλάν Χελντιμπάι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Τοκάγιεφ «θεωρεί ιστορικό γεγονός τον αποφασιστικό ρόλο του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ στην εδραίωση της σύγχρονης κρατικής υπόστασης του Καζακστάν και την γέννηση της πρωτεύουσας». Γι’ αυτόν τον λόγο άλλες τοποθεσίες, στις οποίες έχει δοθεί τιμητικά το όνομα του Ναζαρμπάγιεφ, θα διατηρήσουν τις ονομασίες τους.

Η πρόταση των βουλευτών της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου του Καζακστάν, να επανέλθει το όνομα Αστανά διατυπώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Θεωρούμε λάθος, όταν δίνεται το όνομα ενός ανθρώπου σε πόλη όσο είναι εν ζωή ο άνθρωπος αυτός. Επιπλέον ο κόσμος δεν αποδέχθηκε την νέα ονομασία της πρωτεύουσας», ανέφεραν οι βουλευτές στην πρόταση τους, θεωρώντας ότι θα συνιστά «ιστορική δικαίωση» να επιστραφεί η προηγούμενη ονομασία της.

Το 1998 ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ είχε προτείνει την ονομασία «Αστανά» για την πρωτεύουσα και συνεπώς, θεωρούν οι βουλευτές, η συμβολή του «στην δημιουργία και της ανάπτυξη της κύριας πόλης της χώρας» πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν.

Η πρωτεύουσα του Καζακστάν μετονομάσθηκε από Αστανά σε Νουρ-Σουλτάν τον Μάρτιο του 2019, μετά από πρόταση που είχε κάνει ο Τοκάγιεφ στην ομιλία του κατά την διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του.

Τον Ιανουάριο του 2022 στο Καζακστάν πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αίτημα αρχικά την μείωση των τιμών στα καύσιμα. Στην συνέχεια προστέθηκαν πολιτικά συνθήματα. Ένα από τα πιο δημοφιλή συνθήματα τότε, ήταν το «Σαλ Κετ!» («Γέρο, φύγε!») μέσω του οποίου ζητούσαν την παραίτηση του Ναζαρμπάγιεφ.

Μετά την κρίση του Ιανουαρίου, ο Τοκάγιεφ είχε επικρίνει δημοσίως τον προκάτοχό του, κατηγορώντας τον ότι προστατεύει τους «πλούσιους», ενώ εξήρε παράλληλα το έργο που είχε επιτελέσει ο πρώην αξιωματούχος του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το καλοκαίρι του 2022 στο Καζακστάν διοργανώθηκε δημοψήφισμα για τις τροπολογίες στο Σύνταγμα της χώρας. Τις αλλαγές στο σύνταγμα υποστήριξε το 77% των πολιτών. Το αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθούν μεταξύ άλλων από το κείμενο του Συντάγματος όλες οι αναφορές στον Ναζαρμπάγεφ ως ηγέτη του έθνους ή ως «ελμπασί» (αρχηγός του έθνους).

Ο Ναζαρμπάγεφ κυβέρνησε αυταρχικά την πρώην σοβιετική δημοκρατία από την ανεξαρτησία της το 1991 έως το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: