Το φαράγγι των νεκρών στην Κρήτη

Με όνομα που σίγουρα προκαλεί ανατριχίλα, στην περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του, το φαράγγι του Ζάρκου, όπως είναι διαφορετικά γνωστό το φαράγγι των νεκρών, είναι ένα μικρό φαράγγι στην ανατολική Κρήτη, λίγο μετά το χωριό Άνω Ζάκρος, σε απόσταση 100 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου.

Η ονομασία του δεν οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι επιχειρούσαν να το διασχίσουν έχαναν την ζωή τους σε αυτό, αλλά στους αρχαίους Μινωίτες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις σπηλιές στα κάθετα βράχια του φαραγγιού για να θάβουν τους νεκρούς τους. Μία διαδικασία που σίγουρα τιμούσε τους νεκρούς, καθώς εκείνοι που σκαρφάλωναν στους απόκρημνους βράχους για να μεταφέρουν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία στην κυριολεξία ριψοκινδύνευαν την ζωή τους.

Εκτός από το όμορφο τοπίο, για το οποίο διακρίνεται, αλλά και για την ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής, το φαράγγι ξεχωρίζει για ακόμη ένα στοιχείο. Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, το οποίο ξεκινάει από την Πορτογαλία και φτάνει στην Ελλάδα από βορρά προς νότο και Κρήτη για να καταλήξει στην κάτω Ζάκρο, διασχίζοντας όλη τη νότια Μεσόγειο.

Η πεζοπορία για να διασχίσει κανείς ολόκληρο το φαράγγι διαρκεί περίπου δύο ώρες, με την σήμανσή του να χαρακτηρίζεται καλή και την πρόσβαση αρκετά βατή, καθώς τα επικίνδυνα τμήματα έχουν βγει εκτός μονοπατιού. Κατά μήκος της διαδρομής το πανέμορφο φυσικό τοπίο με το γεωφυσικό ενδιαφέρον κερδίζουν τον επισκέπτη, ο οποίος έχει την δυνατότητα να παρατηρήσει από κοντά και κάποια αρχαιολογικά απομεινάρια.

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: