Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τις άθλιες συνθήκες στις φυλακές Διαβατών

 

Το δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε την Ελλάδα καθώς διαπίστωσε  απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατούμενων των φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης, μετά από προσφυγή 62χρονου κρατουμένου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε παράλληλα ηθική αποζημίωση στον προσφεύγοντα κρατούμενο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, οι κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών κοιμούνται σε μουχλιασμένα και δύσοσμα στρώματα, χωρίς σεντόνια και πετσέτες και χωρίς θέρμανση, ενώ το φαγητό είναι λίγο και κακής ποιότητας.

Ο 62χρόνος κρατείτο στη φυλακή των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη μετά την καταδίκη του σε κάθειρξης 16 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα.

Όμως, υπέβαλε προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες της κράτησής του στις φυλακές Διαβατών όπου ήταν από την ημέρα της σύλληψής του 29 Σεπτεμβρίου 2010, ήταν πολύ κακές.

Συγκεκριμένα επικαλέστηκε ότι:

-Τα κελιά στα οποία είχε κρατηθεί είχαν συνολικό εμβαδόν επιφανείας 24 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων των τουαλετών, και στο καθένα έμεναν δέκα κρατούμενοι.

-Ο χώρος διαβίωσης για κάθε κρατούμενο ήταν επομένως μικρότερος από 3 τ.μ.

-Τα στρώματα ήταν παλιά, μουχλιασμένα και δύσοσμα, και δεν τους είχαν δοθεί σεντόνια και πετσέτες.

-Θέρμανση είχαν μόνο μία ώρα την ημέρα (από τις 9 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.), ενώ διέθεταν ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα μόνο για δύο ώρες την ημέρα και δεν ήταν αρκετό για όλους τους κρατούμενους.

-Ήταν μικρή ποσότητα και κακή ποιότητα του φαγητού.

-Λόγω του υπερπληθυσμού, δεν είχε καθόλου χώρο για να κινηθεί μέσα στο κελί του, και το κρεβάτι με κουκέτα πάνω από το δικό του ήταν χαμηλό, που δεν του επέτρεπε να καθίσει άνετα.

-Η πρόσβαση στο φυσικό φως και στον αερισμό ήταν ανεπαρκής.

-Οι εγκαταστάσεις και τα είδη υγιεινής ήταν παλιά, σπασμένα και ανεπαρκή για να εξασφαλίσουν την ευεξία των φυλακισμένων και την προσωπική τους υγιεινή.

-Σε κάθε κελί δέκα ατόμων υπήρχαν πέντε κουκέτες, πέντε σκαμνιά, ένα μικρό τραπέζι και πέντε πλευρικά τραπέζια, αλλά δεν υπήρχε προσωπικό κλειστό ντουλαπάκι για προσωπικά αντικείμενα.

-Ο υπερπληθυσμός τον είχε εκθέσει σε μολυσματικές ασθένειες και λόγω του ότι κάπνιζαν μέσα στο κελί υφίστατο τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

-Οι κρατούμενοι δεν είχαν πρόσβαση σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες και έπρεπε να βασίζονται σε επισκέψεις από φίλους και οικογένειες για να αποκτήσουν τυχόν εφημερίδες ή περιοδικά, έτσι είχαν έντονη την αίσθηση της απομόνωσης.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: